A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egy 52 éves férfi élhet újra teljes életet: ő az 5000. veseátültetéses beteg a Semmelweis Egyetemen

Magasvérnyomás okozta veseelégtelenségben szenvedő 52 éves férfi élhet újra teljes életet a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikán elvégzett 5000. vesetranszplantációnak köszönhetően - olvasható a Semmelweis.hu oldalon.

Az ezt bejelentő sajtótájékoztatón ismertették a friss európai transzplantációs adatokat is. Ezek alapján a Semmelweis Egyetem három szerv vonatkozásában is a második helyen áll az összesen nyolcvan transzplantációs centrumot tömörítő Eurotransplanton belül.

Dr. Kóbori László, a Transzplantációs és Sebészeti Klinika igazgatója az 5000. vesetranszplantáció részleteit ismertetve elmondta: a vese az Eurotransplant révén repülővel érkezett Magyarországra, mintegy 100 ember összehangolt munkájának köszönhetően 17 óra alatt. "Egy 30 perces műtét során ültették be a betegbe, akinek szervezetében azonnal működni kezdett. A beteg jól van, a műtét után 12 nappal hazaengedték a klinikáról" – ismertette a klinikaigazgató. Dr. Kóbori László hangsúlyozta, hogy a transzplantáción átesett betegek a műtéti felépülést követően teljes életet élhetnek.

Dr. Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója a legfrissebb hazai vonatkozású Eurotransplant adatokat ismertetve beszámolt róla, hogy 2019-ben 180 agyhalott donorból 543 szervet távolítottak el és 30 élődonor ajánlotta fel veséjét. Mint emlékeztetett, egy donor 31 életévet ad a társadalom számára, így a fenti adatok alapján a 2019-ben elvégzett beavatkozásokkal 5544 évet adnak a hazai ellátóhelyek a betegeknek.

Dr. Mihály Sándor hangsúlyozta, hogy Magyarország az egyetlen olyan ország az Eurotransplant 8 tagállama közül, ahol növekedett az elhunyt donorok száma (egyébként átlagosan 5 százalékos csökkenés történt 2019-ben Európában). A magyar agyhalott donorok száma az Eurotransplant tagok 8,7 százalékát teszik ki – tette hozzá. Mint elmondta, egy szerv a felajánlástól számítva átlagosan 24 óra 20 percet utazik, mire az adott beteghez eljut, mindez 500 telefonhívást igényel és mintegy 100-120 ember összehangolt munkája szükséges hozzá. Külföldről tavaly 71 szerv érkezett hazánkba – sorolta az adatokat az igazgató. 2019-ben összesen 440 szervátültetés történt Magyarországon, ebből 318 a Semmelweis Egyetemen történt.

Tavaly 266 vese-, 79 máj-, 72 szív-, 18 tüdő- és 5 kombinált vese-hasnyálmirigyátültetést végeztek el a magyar orvosok.

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések