A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Bebizonyosodott: korábban serdülnek a mai lányok

Majdnem egy évvel korábban kezdődik a lányok érése, mint 40 évvel ezelőtt – derült ki a koppenhágai Rigshospitalet kórház felméréséből.

A JAMA Pediatrics című gyermekgyógyászati lap legfrissebb számában közölt tanulmányukban Alexander Busch és kollégái 38 kutatást elemeztek, amelyek 2019 közepe előtt születtek, és a mellszövet növekedésének indulásáról tartalmaztak adatokat. Megállapították, hogy 1977 és 2013 között évtizedenként három hónappal kezdődik korábban a lányoknál a pubertáskor, amely átlag 9–13 éves korra tehető, s amit ma már nem az első menstrució megjelenéséhez kötnek. Megállapították azt is, hogy a serdülés kezdete nemcsak évtizedenként, de világrészenként is eltér: Európában 9,8–10,8, Afrikában 10,1–13,2, az Egyesült Államokban 8,8 és 10,3 év közé esett.

Ugyan az egyre koraibb érés okait nem elemezték, úgy vélik, a magasabb testtömegindex állhat a háttérben, de sok tanulmány szerint a környezetben előforduló vegyi anyagok is befolyásolhatják a hormonok irányította a folyamatot.

További hírek: 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések