Hirdessen itt

A legfontosabb hajnövesztő vitaminok hajhullás ellen

A hajhullás legfőbb okai között szerepel a vashiány, a stressz, a drasztikus diéták, antibiotikumos kezelések illetve a pajzsmirigy problémák.

Az egészséges haj növekedéséhez szükséges tápanyagok hiánya hajhullást okoz. Fehérjék, vitaminok és nyomelemek, ezek az egészséges haj építőanyagai. A koplalás, a hiányos táplálkozás, a vashiány, a túlzott só és cukorfogyasztás, jódhiány és az ebből adódó pajzsmirigy alulműködés, az A, B, H (biotin) vitaminok hiánya, a fehérjeszegény diéták, illetve az antibiotikum kezelések következtében a hajszálak elvékonyodnak, és megindul a hajhullás. Emellett a szorongás, a stressz is nagymértékben hozzájárul a hajhulláshoz.

Fehérje – a haj legfőbb alkotóeleme

A haj fő alkotórésze a keratin: 97%-át keratin alkotja, a maradék 3% víz. A keratin túlnyomórészt a sejekt alapanyagát adó fehérjéből épül fel. A fehérjedús táplálkozás tehát nélkülözhetetlen ahhoz, hogy hajunk erős legyen.

Legegyszerűbben szárnyasok, tengeri halak, tojás és tejtermékek fogyasztásával juthatunk fehérjéhez, de a növényi fehérjék, mint a zabpehely, köles, lencse, kukorica, gomba, bab, diófélék, mandula, csicseriborsó, tökmag, vagy a napraforgómag is épp oly értékesek, mint az állati fehérjék, ha megfelelően kombináljuk őket egymással. Az indiánok gabonája, a kinoa teljes értékű fehérjének számít, mivel tartalmazza mind a 9 esszenciális aminósavat, melyet az emberi szervezet nem tud előállítani.

A legfontosabb hajnövesztő vitaminok

B-vitaminok
Erősítik és táplálják a hajat, szabályozzák a faggyútermelést, és aktiválják a hajhagyma anyagcsere-folyamatait. Segítenek a gyulladások kivédésében, egészségesen tartják a fejbőrt. Sok B-vitamin van a halban, a lencsében, tojássárgájában, a diófélékben, a teljes kiőrlésű gabonafélékben, a mogyoróban, hüvelyesekben. A napraforgómag az összes B-vitamint tartalmazza magas koncentrációban, ezért hajhullás esetén érdemes rendszeresen fogyasztani.

A-vitamin
A bőr és a hajszálak fejlődésében játszik fontos szerepet. Biztosítja a megfelelő ütemű hajnövekedést, hatására a haj sima és bársonyos lesz. Az A-vitamin legfontosabb forrásai a tojássárgája, tengeri halak, vaj, margarin, illetve a szervezet a béta-karotint tartalmazó zöldségekből és gyümölcsökből, mint a kaliforniai paprika, sárgarépa, spenót, sütőtök, sárgabarack is képes előállítani A-vitamint.

H-vitamin (biotin)
A H-vitamin, vagy biotin a neve ellenére a B-vitamin család egyik tagja, melynek hiánya felelős az idő előtti kopaszodásért. A H-vitamin hiánya töredezetté teszi a hajat és sok esetben foltokban hulló haj tüneteit okozza, ezen kívül felgyorsítja az őszülést is. Legfontosabb forrásai a mogyoró, mandula, tojássárgája, gomba és a diófélék.

C-vitamin
A C-vitamin antioxidánsként védi a sejteket, növeli a haj ellenálló képességét és segíti a vas felszívódását, mely a haj egyik fontos építőeleme. A legtöbb C-vitamint a citrusfélékben (citrom, narancs, grépfrút), a paprikában, eperben, kiviben, a csipkebogyóban, a káposztában, karfiolban, cukkiniben és gesztenyében található.

…és a legfontosabb ásványi anyagok:

A vitaminok mellett néhány fontos ásványi anyagra is szüksége van a szervezetnek ahhoz, hogy egészséges legyen a hajunk és megfelelő legyen a hajnövekedés.

Vas
A vashiány az egyik leggyakoribb oka a hajhullásnak. Legjobb természetes forrásai között szerepel a mák, szezámmag, kesudió, lencse, spenót, tojás.

Jód
Ha kevés a jód a szervezetben, akkor nem tudja a pajzsmirigy kellően ellátni a hormontermelő feladatát, ezáltal pajzsmirigy alulműködés alakulhat ki. A jódhiány többek között hajhullást, kihagyó emlékezetet, fáradékonyságot, összpontosítási nehézséget, testsúly problémákat okozhat. Legjobb forrásai a tengeri halak, illetve a himalájai kristálysó, tej, áfonya, joghurt, eper, burgonya. A gyógyszertárakban és Herbáriákban is kapható Jódaqua jódos gyógyvíz (mely különleges összetétele miatt magyar természeti kincsnek számít) szintén jó megoldás a jód pótlására.

Szelén
Hiánya esetén gyengül az immunrendszer, gyakorivá válnak a fertőzések, hullik, illetve lassan nő a haj. A legjobb szelénforrás a brazildió, hiszen már napi 1-2 brazil dió fedezi a napi szelénszükségletet. A brazildión kívül a zabpehely, kesudió, a teljes kiőrlésű búzakenyér és a napraforgómag is nagy mennyiségben tartalmaz szelént.

Cink
A cink az anyagcsere nélkülözhetetlen alkotója, több mint 200 féle enzim alkotója. Fontos a bőr és haj egészségének megőrzésében, hiánya esetén elvékonyodik és hullik a haj. Legjobb forrásai a zabpehely, mák, tökmag, kesudió, napraforgómag.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések