A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Puha knédli cseh recept szerint: szaftos húsok mellé isteni köret

A pillekönnyű knédli a cseh konyha kedvenc körete, amit legtöbbször gőz felett készítenek. Ez az egyik legjobb variáció!

A knédli a csehek mindennapi, héj nélküli kenyere legtöbbször szaftos, sült húsokhoz, mártásokhoz köretként kerül a tányérra. Számtalan változata ismert, vannak, akik krumplival készítik, mások kevés száraz péksütit, kiflit vagy zsemlét is tesznek a tésztába. Ha nem fogy el az összes knédli, tedd fagyasztóba, majd gőzfürdőben melegítsd meg. 

Hozzávalók:

* 4 bögre liszt
* 1 bögre tej
* 1 teáskanál élesztő
* 1 db tojás
* 1 teáskanál só
* 1 teáskanál cukor

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, keverd bele a cukrot, morzsold bele az élesztőt. Tedd félre 10 percig, vagy amíg habos nem lesz. Egy tálban keverd össze a lisztet, a tojást és a sót, add hozzá a felfutott élesztőt. Gyúrd addig, amíg a tészta összeáll, elválik a kezedtől és a tál szélétől. Formázz belőle gombócot, fedd le az edényt egy ruhával, és keleszd bő egy órán át meleg helyen.

Tedd át a gombócot lisztezett felületre, vedd három részre, és formázd mindegyiket henger alakúra. Egy nagy edényben forralj kevés vizet, és helyezz bele egy szűrőt úgy, hogy az ne érjen bele a gyöngyöző vízbe. Megfelelő méretű szűrő híján az edény peremére köthetsz sűrű szövésű gézlapot vagy konyharuhát is. Pakold bele a hengereket, fedd le, és gőz felett párold a knédlit körülbelül 20 percig. Amikor leveszed a gőzről, szurkáld meg több helyen. A knédliket cérnával vagy vékony, hegyes késsel szeleteld fel.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések