A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Mire érdemes és mire nem ajánlott antibiotikumot szedni?

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő korábban közzétett adatai szerint hazánkban évente csaknem kilencmilliárd forint értékű antibiotikumot adnak el a patikákban.

Bár az európai átlagnál így is kevesebbet szedünk, az Egészségügyi Világszervezet egyik tanulmánya szerint a felhasználás módja gyakorta észszerűtlen: sokszor szükségtelenül kezelik széles spektrumú antibiotikummal a betegeket, ami súlyosabb mellékhatásokhoz, magasabb költségekhez, a rezisztencia gyorsabb kialakulásához vezethet.

A megfázásos betegségeket legalább 80%-ban vírusok okozzák, így ezeknél például csak ritkán segítik elő a gyógyulást. Az alábbiakban azt mutatjuk, hogyan csoportosította őket a német dr. Michael Stimpel professzor, a Bad Homburg-i Klinika főorvosa abból a szempontból, vajon használ-e ellenük az antibiotikumkúra.

Hatásos

Tüdőgyulladás:

Majdnem mindig baktériumok is közrejátszanak a megbetegedésben. Döntő jelentőségű a megfelelő gyógyszer kiválasztása: nemcsak gyorsan kell hatnia, de meg kell akadályoznia azt is, hogy a baktériumtörzsek rezisztensekké váljanak vele szemben.

Hólyaggyulladás:

Legtöbbször vírusok okozzák. Ha azonban két nap után is panaszai vannak a betegnek, akkor antibiotikumot kell alkalmazni.

Korlátozottan eredményes

Mandulagyulladás:

Gyakran előfordul, hogy gyanú alapján írnak fel antibiotikumot, és csak ritkán vesznek torokkenetet, amelyből kiderülne, hogy baktériumok okozták-e a megbetegedést.

Középfülgyulladás:

Főleg gyermekek szenvednek gyakran fájdalmas középfülgyulladástól. Tanulmányok eredményei azt bizonyítják, hogy antibiotikumok csupán csekély mértékben gyorsítják fel a gyógyulási folyamatot.

Egyáltalán nem ajánlott

Orrmelléküreg-
gyulladás:

Szokványos megfázás esetén nincs értelme antibiotikumot szedni, mert a felső légúti fertőzéseket rendszerint vírusok okozzák.

Bronchitis (hörghurut):

Majdnem mindig vírusok vannak a háttérben. Normális körülmények között a köhögés magától elmúlik.

Láz:

Sokan még mindig azt hiszik, hogy láz ellen segít az antibiotikum. Ez azonban tévedés! Szinte minden esetben vírusok a felelősek azért, ha megfázáskor lázasak leszünk.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések