A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Miért és hogyan segíti a fogyást, ha sok cikóriát eszel? 3 ok, hogy fogyaszd minél többször

A cikória számos jó tulajdonsággal bír amellett, hogy a fogyásban is segít.

A cikória – más néven endívia -  egyike a legősibb zöldségfélének, az ókorban a görögök és a rómaiak is használták már értékes részei miatt. A kissé kesernyés zöldséget télen is könnyedén be lehet szerezni, amiből pillanatok alatt egy szuper egészséges ételt varázsolhatsz magadnak.

Ha más nem is, a macikávé biztosan eszedbe jut, ha azt hallod, cikória, hiszen ebből a finom, vitaminokkal teli zöldségből készül a bölcsiben és óvodában gyakran fogyasztott pótkávé is, amelynek íze és illata nosztalgikus hangulatot ébreszthet benned. Ugyanakkor más számos felhasználási lehetősége is van ennek az emésztést serkentő növénynek: míg a gyökeréből koffeinmentes gyerekkávé készül, addig a leveléből salátát, krémlevest, sőt, lekvárt és csőben sült változatot is készíthetsz.

Hogyan segíti a fogyást a cikória?

A cikória magas élelmi rosttartalmának köszönhetően serkenti az emésztést, méregtelenít, jó hatással van az anyagcsere-folyamatokra, de puffadásra, gyomor- és emésztési panaszok esetén is segít. C- és A-vitamint, valamint sok ásványi sót, foszfort, kalciumot, magnéziumot tartalmaz, amelyek elengedhetetlenek a zsírok lebontásában, inulin és pektintartalma kedvezően hat a bélflórára, a leveleiben található flavonoidok pedig a tartós fogyásban is segítséget nyújtanak.

3 ok, hogy fogyaszd minél többször

Mivel a cikória a lakásban, cserépben is nevelhető, így télen is hozzájuthatsz ehhez a kissé kesernyés zöldséghez, amelynek számos pozitív hatását élvezheted.

Tisztítókúrák remek kiegészítője

A cikória levele olyan keserűanyagokat tartalmaz, amely javítja a metabolizmust, illetve annak egészséges fenntartását, segíti az emésztést, méregtelenít, ezek mellett pedig enyhe vízhajtó hatású. Alkalmazása serkentőszerként használatos, amely puffadás és emésztési problémák esetén segít.

 Alacsony a kalóriatartalma

A cikóriának roppant alacsony a kalóriatartalma, amely azért jó a fogyókúrázók számára, mivel ez által a szervezet több energiát fordít a megemésztésre és feldolgozásra, mint amennyit az adott étel tartalmaz. A zöldség 100 grammja mindössze 17 kilokalóriát tartalmaz.

Nem csak a fogyásban segít

A cikória nem csak a fogyókúra remek kiegészítője  lehet. A természetgyógyászatban máj- és epezavarok kezelésére és gyulladáscsökkentésre használják. Inulintartalma miatt - amelynek a feldolgozásához nincs szükség inzulinra - cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.

Így készítsd el a cikóriát!

A belgák egyik kedvenc alapanya, amelyet elképesztő módon variálnak: csőben sütik, köretként használják, de még lekvárt és dresszinget - öntetet - is készítenek belőle.

A nagyobb áruházakban kapható cikória leveleit enyhén sós vízben áztasd, hogy a benne található keserűanyagok kioldódjanak. Salátában, húsok mellé vagy tésztákhoz, rizottókhoz érdemes frissen vagy enyhén dinsztelve fogyasztani.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések