A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Mennyei gőzgombóc mákkal és selymes vaníliás öntettel: osztrák barátnőm receptje

Az osztrák hütték kínálatából nem hiányozhat az egyik legkedveltebb édesség, a Germknödel, vagyis a gőzgombóc. Legtöbbször lekvárral töltve, mákkal és vaníliasodóval készül.

Bécsi szelet, császármorzsa, linzertorta, gőzgombóc: az osztrák konyha nagy kedvencei, amikért mi is rajongunk. Nem kell érte átugrani a sógorokhoz, otthon is elkészítheted mindet. Télen kihagyhatatlan a gőzgombóc, ami kelt tésztából készül, így kicsit tovább tart elkészíteni, mint a mi krumpligombócainkat. Mákkal és selymes vaníliasodóval az igazi. 

Hozzávalók:

* 50 dkg liszt
* 25 dkg lekvár
* 12 dkg vaj
* 3 dl tej
* 1 db tojás
* 1 kávéskanál cukor
* 10 dkg darált mák
* 5 dkg porcukor

A sodóhoz
* 5 dl tej
* 5 dkg cukor
* 3 db tojássárga
* 0.5 rúd vanília
* 3 teáskanál liszt

Elkészítés:

Langyosíts meg két deci tejet a cukorral, és morzsold bele az élesztőt, majd várd meg, amíg felfut, azaz jól megemelkedik. A lisztet szitáld egy tálba, keverd hozzá a tojást és az élesztős tejet. Kezdd összegyúrni, közben öntsd még hozzá a maradék tejet, hogy lágy tésztát kapj. Takard le, és keleszd 20-30 percig.

Pihentetés után a tésztát nyújtsd lisztezett felületen három-négy milliméter vastagra, majd vágd fel egyenlő nagyságú négyzetekre, és mindegyikre kanalazz lekvárt. A tésztákat az ellentétes végeiknél fogva csípd össze, és formázz belőlük gombócot. Hagyd kelni még 30 percig, majd forgasd kevés olvasztott vajba a gombócokat.

Egy nagy edényben forralj kevés vizet, és helyezz bele egy szűrőt úgy, hogy az ne érjen bele a vízbe. Pakold bele a gombócokat, és lefedve gőzöld 12-15 percig. Fontos, hogy a tészták kényelmesen elférjenek egymás mellett. A maradék olvasztott vajjal locsold meg a gombócokat, és forgasd a cukrozott mákba.

A sodóhoz a tojássárgákat keverd csomómentesre a cukorral, a vaníliarúd kikapart belsejével és a liszttel. Részletekben öntsd hozzá a tejet, és kis lángon, állandóan kevergetve főzd addig, amíg be nem sűrűsödik.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések