Hirdessen itt

Lehetetlen lesz kivizsgálni, mi történt pontosan: így takarították el az Iránban lezuhant ukrán utasszállító roncsait

Buldózerekkel láttak hozzá Iránban a lezuhant ukrán utasszállító repülőgép roncsainak eltakarításához - jelentette az UNIAN ukrán hírügynökség pénteken a Bellingcat nemzetközi oknyomozó csoport alapítója által közölt információra hivatkozva.

Julian Röpcke, a Bild című német lap szerkesztője a Twitter közösségi portálon fotót is közölt egy állítólagos iráni buldózerről, ahogyan a katasztrófa helyszínén takarít. Bejegyzésében párhuzamot vont az mostani esemény és a 2014-ben a harcok sújtotta kelet-ukrajnai térségben szakadár ellenőrzés alatt álló területen lezuhant malajziai gép esete között, utalást téve arra, hogy annak idején az oroszok és a szakadárok éppúgy igyekeztek eltüntetni a bizonyítékokat. Tavaly a holland vezetésű nemzetközi nyomozócsoport arra a következtetésre jutott, hogy 2014 nyarán Oroszországban nyilvántartott BUK típusú légvédelmi rakétával találták el a malajziai járatot. Ezt Moszkva máig nem ismeri el.


Eliot Higgins, a Bellingcat alapítója a Twitter-bejegyzésében megjegyezte, hogy Iránban ezzel meghiúsul a lehetősége a tragédia részletes kivizsgálásának.

Az UNIAN a hír kapcsán arra emlékeztetett, hogy január 8-án Irán ballisztikus rakétákkal csapást mért egy amerikai katonai támaszpontra. Ezután néhány órával vzuhant le a teheráni repülőtér közelében a MAU ukrán légitársaság Kijevbe tartó járata nem sokkal felszállás után, de azt követően, hogy már elérte a 2400 méter repülési magasságot. A Boeing 737-800-as típusú gép fedélzetén mindenki életét vesztette, 167 utas és a 9 fős személyzet, összesen hét ország, köztük Kanada, Svédország, Németország és Nagy-Britannia állampolgárai.

Irán beterjesztette Ukrajnának és az Egyesült Államoknak előzetes jelentését, amely szerint még a levegőben tűz ütött ki a fedélzeten, majd a földbe csapódáskor felrobbant a gép. Irán szerint hajtóműhiba okozhatta a balesetet. Külföldi sajtóorgánumok azonban felvetették annak a lehetőségét, hogy rakétatalálat érte a gépet. A járat mindkét feketedobozát megtalálták, iráni források szerint bár károsodtak, az adatok kinyerhetők belőlük. Egyelőre a feketedobozok elemzéséről nincs hír, arról sem, mely ország szakértői vesznek benne részt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken közölte: nem zárható ki, hogy rakétatalálat okozta az ukrán utasszállító gép szerdai katasztrófáját Iránban, de jelezte, hogy ezt a lehetséges okot még nem erősítették meg.

Őt megelőzően meg nem nevezett amerikai kormányzati tisztségviselők amerikai lapokkal azt közölték, hogy rakétatámadás érte a gépet, és ezt sugallta csütörtökön Donald Trump amerikai elnök is. Csütörtökön Justin Trudeau kanadai miniszterelnök a sajtó elé állva azt közölte, hogy vannak saját forrásból olyan hírszerzési információi, amelyek szerint "nagy valószínűséggel" iráni föld-levegő rakétával lőtték le az ukrán utasszállító repülőgépet, de lehet, hogy nem szándékosan. Boris Johnson brit miniszterelnök szintén hasonló kijelentést tett.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések