A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kenyér helyett: tele van rosttal, segíti a fogyást, és alaposan eltelít a zöldségkenyér

Kenyérből is lehet isteni finom, laktató és egészséges variációkat készíteni.

A fehér kenyér a diétázók egyik legnagyobb mumusa: legnagyobb részt finomított szénhidrátból áll, melyben a kalóriák sajnos nem társulnak sok értékes tápanyaggal. Nem beszélve arról, hogy a finomlisztből készült pékáru hamarabb szívódik fel, ezzel megemelve a vércukorszintet, ami hamar leesik, így rövid időn belül ismét jön az éhség.

Jó, ha rostokban, fehérjékben gazdag finomítatlan szénhidrátokat választasz, amelyek sokáig eltelítenek, és a nem emelik meg a vércukorszintet. Ilyenek a teljes kiőrlésű gabonákból készült tészták és pékáruk, zöldségek, gyümölcsök vagy épp a zöldségkenyerek.

Répakenyér

A zöldségkenyér, angolul veggie bread magvakból, nyers zöldségfélékből és fűszerekből készült, tortilla-szerű lepény vagy kréker, ami remek alternatíva lehet azoknak, akik el szeretnék hagyni a fehér kenyeret az étrendjükből vagy már unják a sima teljeskiőrlésű változatot. A zöldségkenyerek szénhidráttartalma alacsony, és értékes tápanyagokkal látja el a szervezetet. Feltétként sovány csirkesonkával, főtt tojással, salátával fogyaszthatod.

Hozzávalók 18 szelethez:
* 1 csésze őrölt vagy fél csésze egész lenmag
* 3 szál sárgarépa, lereszelve
* 2 szál zeller, lereszelve
* Fél csésze tökmag
* Fél csésze napraforgómag
* Egy csipet tengeri só
* Fél csésze hideg víz

Elkészítés:
A hideg víz kivételével minden hozzávalót keverj össze egy tálban. A vizet fokozatosan, lassan öntsd hozzá mindaddig, amíg egy masszát nem kapsz belőle. Hagyd 10 percig állni, és várd meg, amíg a lenmag jól megszívja magát. A keveréket ezek után oszlasd el egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, nagyjából 3-4 mm-es vastagságban, majd melegítsd fel a sütőt 140 fokra.  

Óvatosan süsd meg a massza egyik, majd másik oldalát mindaddig, amíg teljesen ki nem száradt, és nincs már ragadós része.

Miután kivetted a sütőből, hagyd picit kihűlni, majd szeleteld egyenlő nagyságú téglalapokra. Légmentesen zárd le, és tárold a hűtőben, így napokig, hetekig is eláll.

Hagymakenyér

Hozzávalók 12 szelethez:
* 3 apróra vágott hagyma
* 2 szár répa
* 240 gramm lenmag
* 240 gramm napraforgómag
* 3 evőkanál olívaolaj
* 3 evőkanál bioszójaszósz
* Egy csipet tengeri só

Elkészítés: 
Robotmixer segítségével vágd apróra a hagymát és a répát, majd tedd őket egy tálba, és keverd el a magokkal. Adj hozzá 3 evőkanál olívaolajat és 3 evőkanál Tamari szójaszószt, valamint egy csipet sót. A hagymakeveréket helyezd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd 140 fokon süsd száradásig az egyik, majd másik oldalon. Avokádóból készült guacamoléval vagy házi készítésű paradicsomos salsával fogyaszd.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések