A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egy köret rizs helyett: miért jobb a szénhidrátdús kuszkusz?

A kuszkusz szelén- és fehérjetartalmával járulhat hozzá a fogyáshoz.

A kuszkusz afrikai eredetű tésztaféle, melyet durumbúzadarából, olajból és sóból készítenek. Gyakran vetik össze a jellemzőit a rizzsel, hiszen az ételekben nagyon hasonló a felhasználási módja. 

A kuszkusz azonban - szemben a fehér rizzsel - gyakorta jelenik meg a különböző fogyókúrás fogásokban is. De vajon valóban annyival jobb választás?

Ezt a két köretet általában azért hasonlítják össze, mert hasonlóan használhatóak az ételekben. A kuszkusz semleges íze miatt felveszi a főzőleve aromáját akárcsak a rizs, de elkészítése lényegesen könnyebb, hiszen csak forró vízre, vagy szószra, és 10-15 perc állásidőre van hozzá szükség.

Bár szénhidrátból nincs benne lényegesen kevesebb, így is a rizs egy adagra jutó, vagyis 150 gramm főtt termékben található 42 grammja helyett a kuszkusznál csak 32 grammal kell számolni. A GI-je is valamivel alacsonyabb: míg a fehér rizsé 87, a barna rizsé 76, a kuszkuszé 65, ami természetesen még jóindulattal is legfeljebb közepes, de inkább magas érték. A kalóriával sem áll sokkal jobban: 376 kcal energia van 100 grammjában, 16-tal több, mint a rizsben.

A kuszkusz egyik nagy előnye a rizzsel szemben azonban a szeléntartalma. Egy adagjában megtalálható az ember napi szelénszükségletének 60%-a, ez pedig segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. A szelén ezenkívül hatásos antioxidáns is, amely támogatja a sejtregenerálódást, és a pajzsmirigy egészségében is fontos szerepet játszik, ezáltal közvetve hozzájárulhat a súlyvesztéshez.

A kuszkusz jó növényi proteinforrás is, mert egy adagjában nagyjából 6 gramm fehérje található, ez kifejezetten jó választássá teszi a vegetáriánusok számára. Ráadásul kutatások azt mutatják, hogy azok, akik nagyobb mennyiségű növényi fehérjét fogyasztanak, kisebb stroke- és rákkockázattal számolhatnak az életük során.

A kuszkusz tehát - magasabb szelén- és fehérjetartalmán kívül - nagyjából hasonló jellemzőkkel bír, mint a fehér rizs, ezért nem mindenkinek jó választás. Gluténérzékenyek a gabonatartalma miatt nem fogyaszthatják, és a diabéteszben szenvedőknek is ajánlott óvatosan és mértékkel bánni vele, mert megdobhatja a vércukorszintet - bár kisebb mértékben, mint a rizs.

Fogyókúrázók számára sok zöldséget és sovány fehérjét tartalmazó fogások mellé ajánlott köretként, mert a fehérje és a növényekben található rostok segítenek, hogy az étel még tovább eltelítsen. Érdemes az edzésnapokon fogyasztani, amikor a szervezetnek több energiára van igénye - így segíthet a legtöbbet a fogyásban.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések