A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Jelentősen lelassult a lakáshitelpiac növekedése

Megváltozott a kép a lakáshitelezési piacon a múlt év során, egyrészt lelassult a növekedés, másrészt kiugró mértékben nőtt az új lakásokra és az építkezésekre felvett hitelek iránti kereslet - derül ki a money.hu legfrissebb – hivatalos jegybanki adatokat – feldolgozó összefoglalójából.

Ötszázmilliárdos stagnálás

A múlt év első tizenegy hónapjában 831,8 milliárd forint értékben kötöttek lakáshitel-szerződéseket a bankok, ami 5 százalékos emelkedést jelent éves szinten.

Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője elmondta: „A lakáshitelpiacon lassulás következett be, hiszen a tavaly január és november vége között elért 5 százalékos éves növekedés messze elmarad az egy évvel korábbi több mint 30 százalékos bővüléstől. A lassulás többek között annak köszönhető, hogy a korábbi évek két számjegyű bővülése miatt magasra nőtt a bázis, de a nagyon kedvezményes babaváró kölcsön is szerepet játszott benne. Ugyanakkor továbbra is van kereslet a lakáshitelekre, csak a tempó lett visszafogottabb".

Látványos bővülés

A money.hu elemzéséből kiderül, hogy 2018 első tizenegy hónapjában a használt lakásokra felvett hiteleké volt a főszerep: éves összevetésben 40 százalékkal 585 milliárd forintra nőtt az összegük. Ugyanakkor 2019 azonos időszakában 586 milliárd forint hitel ment használt lakásokra, ez pedig stagnálást jelent.

Trencsán Erika elmondta: „A növekedést tavaly már az új lakásokra és az építkezésekre igényelt hitelek biztosították". Az új lakásokra ugyanis 90,5 milliárdot, a lakás- és házépítésekre pedig 96 milliárd forintot adtak a bankok, ez nagyon látványos, 41 százalékos, illetve 28 százalékos többletet jelentett.

A szakember szerint 2020-ban alacsonyan maradhatnak a kamatok, a béreknél továbbra is emelkedés várható, ezért a lakáshitelezés növekedő pályán maradhat.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések