Hirdessen itt

Döbbenet: már műholdfelvételen is látszik, ahogy az ausztrál bozóttűz füstje elérte Dél-Amerikát – videó

Már Dél-Amerikát is elérte annak a bozóttűznek a füstje, amely szeptember óta pusztítja Ausztráliát. Erről műholdképek is készültek.

A japán Himawari-8 műhold mintegy 35 ezer kilométeres magasságból készített felvételeket arról, ahogy a füst – délkelet felé indulva– elérte a 2 ezer kilométerrel távolabb lévő Új-Zélandot, majd a Csendes-óceán irányába tartott.

A GOES-16 műhold által készített és az amerikai Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal jóvoltából közreadott képeken az látszik, hogy a füst már egészen Dél-Amerikáig, Chile és Argentína térségéig terjedt, ezzel 11 ezer kilométert megtéve. Kedvező széljárás esetén pedig akár az Atlanti-óceánig is eljuthat.


A füst jelenlétén kívül a korom is probléma, amely lényegében csapadékként viselkedik. Emiatt Új-Zéland gleccsereinek tetején barna réteg keletkezett, amely a jégtömegek gyorsabb olvadását eredményezheti.

Szakértők szerint az Ausztráliában tomboló ítéletidő már nem csak a kontinens, hanem az egész bolygó számára jelent veszélyt és súlyos következményeket.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések