A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ilyen még sosem fordult elő: vérrögöt találtak egy űrhajós testében az űrben

Vérrögöt találtak egy űrhajós testében, azonban túl rizikós lett volna az űrállomáson kezelni.

Először álltak szemben ilyen problémával a NASA-nál, ugyanis eddig még sosem fordult elő, hogy egy űrhajósnál vérrögöt találnak volna.A NASA a Földről kért segítségét a gyógyítás érdekében, ugyanis ilyen gyorsan nem tudtak volna szakembert repíteni az űrállomásra. A feladatra Stephan Mollt kérték fel az Észak-Karolinai Egyetemről, akinek nem volt egyszerű dolga. Dönteni kellett, hogy egy hat hónapos misszió első két hónapjában egy nyaki mélyvénás trombózis során milyen kezelést válasszanak az extrém körülmények között.

Az is nehézséget okozott, hogy ez volt az első eset, hogy vérrögöt tapasztaltak egy asztronautánál, így nem volt jól bevált módszer arra, mi is a pontos eljárás ilyen esetben. A legfőbb dilemma a vérzékenységgel kapcsolatban jelentkezett, mivel ha vérhígítókat adnak az űrhajósnak, bármilyen kisebb sérülés komoly veszélyt jelenthet az életére nézve. Vérhígító azonban szükséges ahhoz, hogy megakadályozzák a vérrögök növekedését és leválását.

Végül a szakértők Mollal egyetértésben úgy döntöttek, hogy vérhígítót adnak az űrhajósnak.Azonban ebből limitált mennyiség áll rendelkezésre az űrállomásom, így injekcióval adták be a betegnek.


A kezelés alatt Stephan Moll folyamatosan kapcsolatban állt a beteg űrhajóssal, amiről így nyilatkozott: "Amikor az űrhajós otthon hívott, a feleségem vette fel a telefont, és azt mondta, hogy az űrből keresnek. Elképesztő élmény volt. Olyan volt, mintha csak egy másik betegemmel beszéltem volna. A vonal minősége pedig jobb volt, mintha hazatelefonáltam volna Németországba a családomnak" - tudta meg a 24.hu.

A képzett szakember a jövőben is együtt dolgozik majd a NASA-val, hogy segítséget tudjon nyújtani az ehhez kapcsolódó esetben és hogy időben észrevegyék, ha hasonló probléma áll fent egy asztronautánál.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések