A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Breaking: Irán felmondta az atomalkut

Közleményt adott ki az iráni vezetés arról, hogy innentől egyetlen megkötést sem vesznek figyelembe a 2015-ös atomalkuval kapcsolatban, mely többek között szabályozta az urándúsítás mértékét, illetve meghatározta, hogy az ország milyen anyagokat birtokolhat és hogy azokkal milyen fejlesztéseket vihet végbe.

A bejelentést azután tették meg, hogy a kormány összeült Teheránban. Az atomalkuhoz kapcsolódó döntést Kászim Szulejmáni tábornok likvidálása miatt hozták meg.

Miután az Egyesült Államok 2018-ban kilépett a korábbi elnök, Barack Obama által megkötött megállapodásból, Irán tavaly májusban bejelentette, hogy növelni fogja a dúsított uránium termelést.

2019 augusztusában pedig már az urándúsítás eddigi 3,67 százalékos koncentrációjának felemeléséről beszéltek, az előzetes várakozás szerint 5 százalékra. A fegyverekhez használt koncentráció egyébként 90 százalék felett van.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések