Újabb súlyos szexuális zaklatási botrány a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

Megalázta, megfélemlítette és szexuálisan zaklatta diákjait a Színház- és Filmművészeti Egyetem egy tanára, (egyelőre nevének kezdőbetűjét írjuk le: T.)  egy jelenlegi diák állítása szerint. Ráadásul, a diák szerint erről a tanár videót is készített. 

Az Origo információi szerint a diák írásban jelentette az esetet Upor László rektorhelyettesnek, aki éppen most akar az egyetem rektora lenni. Upor nem válaszolt kérdéseinkre, de az egyetem kancellárja (aki természetesen nem felelős a szakmai munkáért) megerősítette, valóban kaptak ilyen bejelentést. A tanár 2017 óta már nem dolgozik az egyetemen.

Az Origo birtokába jutott egy levél, amelyet a Színház- és Filmművészeti Egyetem egy jelenlegi diákja írt Upor László rektorhelyettesnek. Ebben a diák leírja, korábbi és jelenlegi diákok, valamint színészek beszámolóiból megtudta, hogy az egyetem egy korábbi tanára, T.  szexuálisan zaklatta diákjait. 

A levélíró állítja, T. , aki 2012 és 2017 között kifejezetten hatalmi helyzetben levő tanár volt a Színművészetin,

diákjai nemi identitásával foglalkozott, megalázta és megfélemlítette őket, a szexualitásukat firtató beszélgetésekről videofelvételt is készített.

Példákat is felsorol az egyetemnek küldött levelében. Azt írja, hogy egy órán nemi identitásuk alapján csoportosította a diákjait (egyik oldalra kellett állni a heteroszexuálisoknak, másikra a homoszexuálisoknak), egy másik alkalommal pedig videót készített róluk, miközben nemi identitásukról és politikai nézőpontjukról kérdezte őket. Azt is írja, hogy szexuálisan is zaklatta őket.

A levélíró szerint a videókat később a tanár másokkal kielemezte, és azzal megfélemlítette a diákokat.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a Színművészeti rektorhelyettesét, Upor Lászlót és az egyetem kancellárját, Vonderviszt Lajost. Arra voltunk kíváncsiak:

az egyetem fenntartja-e Upor László rektorhelyettes korábbi állítását, miszerint nem érkezett semmilyen bejelentés szexuális zaklatásokról; 
kaptak-e olyan levelet, amiben az egyetem egyik oktatóját, T.-t azzal vádolják, hogy videofelvételeket készít a hallgatókról, ahol politikai szimpátiájukról és szexuális irányultságukról kérdezi őket, majd ezeknek a felvételeknek a segítségével manipulálta, megfélemlítette a diákokat;
kaptak-e olyan levelet, amiben azt írják T.-ről, hogy heteroszexuális fiatalokat homoszexuális szexuális tevékenységre bíztat;
kaptak-e olyan levelet, amiben azt írják, hogy T. szexuálisan zaklatott hallgatókat;
volt-e, van-e tudomásuk T. ilyen módszereiről.

Upor László nem válaszolt kérdéseinkre, bár természetesen névvel és keresztnévvel pontosan megneveztük az oktatót. 

Vonderviszt Lajos kancellár az Origónak küldött válaszában elismerte, hogy a levelet megkapták. Azt írta, a levél Upor László rektorhelyettes korábbi nyilatkozata után érkezett, december 13-án, postai úton. Ahogy a kancellár fogalmaz, a névtelen levélben - a hallgató azt írta, tart a retorzióktól  - korábbi oktatójukat és korábbi hallgatóikat érintő állítások vannak.  „Miután az egyetemnek több mint két éve sem az oktatóval, sem a hallgatókkal nem áll fenn semmilyen jogviszonya, sem jogunk, sem lehetőségünk nincs őket bármiféle vizsgálatba hivatalosan bevonni” - áll az Origónak küldött válaszban. A kancellár szerint a rektorhelyettes a levél megérkezése után értesítette a fenntartó minisztériumot, illetve meghallgatják mindazokat – önkéntes alapon –, akik érintettek lehetnek.

A válasz végén pedig állítja, egyetlen oktatótól sem érkezett hozzá jelzés a levél megérkezése előtt az abban leírtakról.

Természetesen a kancellár nem felelős a szakmai munkáért, nem az ő kompetenciája, hogy egy-egy órán mi folyik, azaz elsősorban a rektori címre pályázó jelenlegi rektorhelyettes, Upor Lászlónak kellene megszólalnia az újabb botrányban. Upor egyébként az ATV-ben azt mondta, hogy a Színművészetit vagy lelki beteg, vagy frusztrált emberek támadják csak, vagyis úgy gondolja, az intézményen belül minden normálisan működik. Úgy gondolja, hogy ami ott van, az a normális működés.

Emlékezetes, novemberben derült ki, hogy Gothár Péter, a budapesti Katona József Színház rendezője szexuálisan zaklatta női munkatársait.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések