A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Trump tweetje miatt,egyből csökkenéssel zártak a tőzsdék

Hatalmas csökkenéssel zártak hétfőn a vezető nyugat-európai tőzsdék, miután Donald Trump Twitteren fenyegette meg Argentínát és Brazíliát.

Az amerikai elnök a közösségi oldalán fenyegette meg a két dél-amerikai országot: újra pótvámmal sújtják acél- és alumíniumtermékeiket. Trump azzal indokolt, hogy az országok leértékelték nemzeti fizetőeszközét, amivel hatalmas kárt okozott az amerikai farmereknek.

Egy másik posztban az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve-et szólította fel,hogy lazítsa monetáris politikáját.

Ez mind azt jelentheti, hogy az elnök által kirobbantott kereskedelmi háborúban a devizapiacok is részt vehetnek.

A The Wall Street Journal című amerikai lap információi szerint sem a brazil, sem az argentin acél- és alumíniumtermelőket képviselő szervezetek nem kommentálták Trump bejelentését.

A brazil feldolgozott alumíniumnak az Egyesült Államok a legnagyobb exportpiaca. A Brazil Alumínium Szövetség adatai szerint az idei év első tíz hónapjában e termékek 43 százalékát az amerikai piacra szállították.

Washington 2018-ban vetett ki vámot az acél- és alumíniumtermékekre, közvetlenül a Kínával kialakult kereskedelmi vita előtt. Néhány gazdaság – köztük a kanadai, a mexikói és az Európai Unióé – felmentést kapott, de csak átmeneti időre. Argentínának és Brazíliának viszonylag rövid idő alatt sikerült megállapodnia az amerikai kormányzattal a vámok alóli mentesítésről.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések