A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nincs is annál kellemetlenebb, ha megy a hasunk, de mit tehetünk ellene?

A hasmenés az egyik leggyakoribb emésztőrendszeri panasz, ami sok kellemetlenséggel jár, így erősen rontja az életminőséget.

– Gyakran csak múló állapotról van szó, de előfordulhat, hogy komoly betegséget jelez, ezért fontos tudni, hogy mikor kell orvoshoz fordulni a panaszokkal – hívta fel a figyelmet Dr. Kurucsai Gábor, a Margit Medical Center belgyógyász szakorvosa.

Lehetséges okok

A hasmenésnek két formáját különböztetjük meg, az akut és a krónikus típust. – Az akutan fellépő, ételmérgezés tüneteivel járó forma esetén a széklet naponta több, mint háromszor jelentkezik, de a tízet is meghaladhatja és legtöbbször éjjel is előfordulhat. A kellemetlen panaszok hátterében Salmonella-, Campylobakter-baktériumok, vagy vírusok, mint például a Calici-fertőzés vagy Rota-vírus állhat. Ilyen esetben a tüneti kezelés a legfontosabb feladatunk, valamint a két napon túl tartó hasmenés esetén fontos a széklettenyésztés is. Az ellátás során infúziós kezeléssel, folyadék, és só pótlással tudnak segíteni a szakemberek.

Amennyiben fertőző eredet nem derül ki, és a hasmenés továbbra is fennáll, akkor a belgyógyász további vizsgálatokat kér. Ezek között többek között szerepel a vérkép, a hasi panel, a széklet tenyésztés és a vírusok szűrése, valamint a hasi ultrahang diagnosztika, és további gyógyszeres kezelés is” – mondta Dr. Kurucsai Gábor. Emellett a szakorvos szerint a hasmenés javulása esetén is érdemes tisztázni azt, hogy éjjel jelentkezik-e, mert annak mindig szervi oka van. Ha krónikus formáról van szó, fontos felmérni a kiváltó körülményeket, át kell tekintetni a páciens kórtörténetét.

Emésztési zavarok

Az emésztési zavart okozó állapotok például a laktózérzékenység, a lisztérzékenység vagy épp a hasnyálmirigy enzimek hiánya. A funkcionális hasmenések, például a stresszel összefüggő IBS (irritábilis bél szindróma), amely szapora, sürgető székelési ingert okoz a reggeli órákban, vagy ha idegesek vagyunk. A pajzsmirigyfunkció vizsgálata és egyéb ritkább belgyógyászati betegség is képes hasmenést kiváltani, mivel ezek mellékhatása a gyorsult bélmozgás.

– Alkoholizmus esetén is előfordulhat szapora székletürítés, amely egyrészt felszívódási zavar, neuropáthia és emésztési probléma közös eredője. A hasnyálmirigy által termelt elasztáz enzim a székletben egyszerűen mérhető, alacsony szint esetén pótlás, probiotikus kezelés javíthat a tüneteken – mondta az orvos.

Kímélő étrend

Bármilyen okból alakult ki a hasmenés, a régi bevált általános tanácsokat is érdemes betartani ilyenkor. – Sok folyadékot kell inni a kiszáradás elkerülése érdekében. Főleg ásványvízet, könnyű levest, vagy szűrt gyümölcslevet fogyasszunk. Kerülni kell viszont az alkoholt és a koffeint, mert ezek csak fokozzák a panaszokat. A hasmenés első napján a folyadékpótlás a legfontosabb, másnap már könnyű, gyomorkímélő diétával is megpróbálkozhatunk. Ennek alapja lehet főtt krumpli, almakompót, natúr keksz, és természetesen a teljes gyógyulásig kerülni kell a nehezen emészthető, zsíros, irritálóan fűszeres ételeket – javasolja a belgyógyász.

A probiotikumok is segítenek


A probiotikumokkal hozzájárulunk a bélflóra egyensúlyának helyreállításához, azonban érdemes komplex készítményt választani, illetve diétafüggő is, hogy melyik ajánlott. Például egy tejterméket nem fogyasztó páciens laktobacillus tartalmazót válasszon, ezek a legérzékenyebb flóratagok, és a széklet állagának kialakításában jelentős szerepük van – részletezte a szakértő.

A probiotikumok fogyaszthatók kapszulák, tabletták, porok, vagy folyadék formájában is, de sokféle probiotikus joghurt közül is választhatunk. Lényeges, hogy valamilyen formában szerepeljen a termék címkéjén az „aktív” és „élő kultúra” kifejezés. Naponta egy vagy két adag ilyen joghurt fogyasztása ajánlható azoknak is, akik antibiotikumot szednek.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések