Hirdessen itt

Ne betegedjen le karácsonyra - fontolja meg tippjeinket!

Hideg, megfázás, orrfújás és influenza? Tényleg ez lenne a tél? Pedig ez az évszak sokkal többet tartogat mindenki számára! A betegeskedés ne legyen szerves része a télnek!

Télen az immunrendszerünk jobban le van terhelve, mint az év többi részében. Ilyenkor nem csupán a hidegnek van kitéve szervezetünk, hanem különösen sok kórokozó hemzseg a levegőben, és tapad meg a különböző felületeken, melyek könnyedén megbetegedést okozhatnak.

Egy felnőtt átlagosan kettő-négy alkalommal, míg egy gyermek akár nyolcszor is megfázhat vagy influenzás lehet évente. Az nátha szezon beköszöntével azonban kis odafigyeléssel és néhány házi praktikával minimalizálhatjuk a megbetegedéseket és egészségesen vészelhetjük át a telet. 

Mivel a kórokozók főképp a légutakon, vagy a nyálkahártyán keresztül támadnak, ezért a megelőzésben az egyik legalapvetőbb dolog a kézhigiénia. Jártunkban-keltünkben sok mindenhez hozzáérünk, megfogjuk a kilincset, kapaszkodót, pénzjegyeket vagy mobiltelefonunkat. Egy tanulmány, mely az influenzavírus különböző felületeken való túlélését vizsgálja, kimutatta, hogy ez a vírus a felületekre kerülve még 12-24 óra elteltével is okozhat fertőzéses megbetegedést.

A baktériumok és vírusok így csupán egy érintéssel a kezünkre tapadhatnak, melyeket ezt követően akár egy rágó bevételével vagy szemünk megdörzsölésével könnyedén szervezetünkbe juttathatunk. Ezért figyeljünk oda, hogy minél sűrűbben mossunk kezet - főleg tömegközlekedés, bevásárlás után és még a legkisebb étkezés előtt is.

Ha biztosra akarunk menni, használjunk antibakteriális szappant vagy kézfertőtlenítő gélt, melyek megbízhatóan lépnek fel a különböző kórokozók ellen. Kézmosásra fordítsunk legalább 20-30 másodpercet, és szenteljünk kiemelt figyelmet a tenyér, az ujjközök, a hüvelykujj és a körmeink alatti rész alapos tisztítására. Ezt követően folyó vízzel öblítsük le kezeinket, és szárítsuk meg tiszta, száraz törülköző segítségével.

Ilyenkor ajánlatos "növelni" a higiéniaszintet: tüsszentsünk és köhögjünkzsebkendőbe, melyet azt követően dobjunk ki a szemétbe, kézmosáshoz használjunk antibakteriális szappant és fertőtlenítsük a rendszeresen érintett felületeket lakásunkban.

Ha sok időt töltünk zárt helyiségben - irodában vagy tanteremben - akkor figyeljünk a rendszeres szellőztetésre. Ez főleg akkor nagyon lényeges, ha sok emberrel tartózkodunk egy légtérben, mert így gyorsabban használódik el a levegő és a vírusok szabadon garázdálkodhatnak.

Az egyik legalapvetőbb dolog a megelőzésben a személyes higiénia mellett a megfelelő táplálkozás. Figyeljünk oda arra, hogy lehetőleg télen is sok gyümölcsöt fogyasszunk - részesítsük előnyben a magas C-vitamin-tartalmú gyümölcsöket, mint például citrom, narancs, mandarin, grépfrút vagy kivi.

Akik különlegesebb ízekre vágynak, azok válasszák a pomelót, a gránátalmát vagy rágcsáljanak áfonyát, melyek szintén sok értékes vitamint és antioxidánst tartalmaznak. Ha inkább a zöldségeket preferáljuk, akkor együnk a kelkáposztát, brokkolit, spenótot, kelbimbót vagy répát, melyek a szabad gyökök lekötésében segítenek.

Ezek mellett télen is fontos, hogy kellő mennyiségű folyadékot igyunk. Célszerű meleg italokat vagy leveseket is fogyasztanunk.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések