Hirdessen itt

Könnyek közt próbálták újraéleszteni hívei a templomból kizuhant papot

Felfoghatatlan tragédia árnyékolta be advent első vasárnapját a Békés megyei Magyarbánhegyesen. A falu lakói könnyek között gyújtották meg az első gyertyát, amely ezúttal F. Ákos atyáért égett. A település katolikus papja pénteken vesztette életét, miután kizuhant a templom 25 méteres tornyából. Tegnap óránként megszólalt a templom harangja az áldozatért - írja a Blikk.

„Plébános úr pótolhatatlan űrt hagyott maga után. Munkássága, lénye, közösségre ható ereje, vidámsága végtelenül hiányozni fog. Kérünk mindenkit, aki szerette és tisztelte Ákos plébános urat, mindannyiunk atyáját, tisztelje meg jelenlétével a szentmisét” – írta a község önkormányzata szombaton közösségi oldalán.

Ákos atya információink szerint épp a toronyórát igazította, amikor leszakadt alatta a megfáradt deszka, és a mélybe esett. A falubeliek azonnal a segítségére siettek, de az életét már nem tudták megmenteni.

– Pár járókelő és közelben lakó rohant oda, rettenetes állapotban volt az atya, egyáltalán nem mozdult. Többen könnyek között próbálták újraéleszteni a plébánosunkat, de sajnos hiába. Még mindig felfoghatatlan számunkra, ami történt, ráadásul pont az ünnepek előtt – mondta megrendülten lapunknak Katalin, az egyik közelben élő asszony. – Tiszteltük és szerettük, hiszen csak Istennek és a falunak élt. Mindenkihez volt egy kedves szava – tette hozzá.

– Én aludni sem tudok a történtek óta. Nagyon magas a torony, egyszer jártam fent még gyerekkoromban. Nem tudom, hogy mert kimenni biztosítás nélkül – vette át a szót egy másik magyarbánhegyesi lakos, Magdolna, majd hozzátette: Ákos atya rengeteget dolgozott azon, hogy a templom rendezett legyen, s a halála előtt is erőn felül munkálkodott ezen.

– Azért mehetett fel a toronyba, mert a harang már egy ideje összevissza szólt. Ezután próbálta megigazítani az órát, ami szintén rosszul működött. Ákos atyáért otthon is gyújtunk gyertyát, hiszen nagyon közel állt hozzánk. A nyugdíjas híveket minden évben elvitte kirándulni, és másról nem tudott beszélni, csak a szeretetről és a békéről – sírta el magát az asszony.

A rendőrség vizsgálja az eset körülményeit, bűncselekményre utaló jelet nem találtak.

Kevesebb pap van

A papok áthelyezése, kinevezése egy közösség élére a püspök feladata a katolikus egyházban. A Szemlélek portál szerint Magyarországon a katolikus papok létszáma rohamosan csökken, egyre kevesebb fiatalt szentelnek fel évente. Míg 2016-ban 2110 pap volt itthon, addig egy évvel korábban 2170-en, húsz évvel ezelőtt pedig 2576-an. Az átlagéletkor 60 év fölötti.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések