A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Így készítsünk teát, ha a hideg napokon egy kis forróságra vágyunk

A tél közeledtével elérkezik a teázás időszaka is: a borongós, hűvös időben jól esik egy bögre meleg ital mellett beszélgetni, vagy belefeledkezni egy jó könyvbe. Ha izgalmas, fűszeres vagy gyümölcsös italra vágyunk, keverjünk a teánkhoz gyógynövényeket, fűszereket, terméseket, virágszirmokat!

Szürke égbolt, ködszitálás, mínuszok: húzódjunk be a zord időjárás elől, és kínáljuk meg családunkat, barátainkat vagy éppen saját magunkat egy gőzölgő csésze finom teával vagy meleg itallal. Készítsünk bátran magunk saját keveréket. Mutatjuk, mire érdemes odafigyelni.

Évezredes hagyomány

„Tradicionálisan többezer éve ízesítik a teát a legkülönfélébb módokon. Japánban például a magasabb tápérték miatt rizst is tettek az italba, Indiában pedig tejjel és fűszerekkel tették teljessé azt” – árulta el Olekszik Dorottya tea sommelier, a Tea Akadémia szakértője. Ezt egészítette ki Németh Blanka, a Fuzetea márkamenedzsere: „A jeges teáink, amelyekkel két évvel ezelőtt léptünk be a magyar piacra, a tea, a gyümölcslé és a gyógynövények ízének különleges fúziójára épülnek, illetve a tradicionálist ötvözik a modernnel. Innen származik a Fuzetea neve is, a ’fuze’ szó ugyanis az ízek fúziójára utal.”

Bogyók, gyümölcsök, fűszerek

Alapteánkat, mely lehet zöld vagy éppen fekete is, szárított virágokkal vagy termésekkel (bogyók, gyümölcsök, szirmok) tehetjük ízesebbé, változatosabbá. Alapszabályként azt tartsuk szem előtt, hogy a tea akkor lesz finom, ha az ízek harmóniájára törekszünk. A hasonló színű termések és virágok – például a piros csipkebogyó és hibiszkusz - harmonikusan illeszkednek egymáshoz ízben is.

5 érdekesség a teáról egyenesen a tea sommeliertől

➤ Bár magyarul a köznyelvi beszédben mindent teának hívunk - még akár az akácvirág vagy a csipkebogyó főzetet is -, teának hivatalosan csak a Camellia sinensis, vagyis a teafélék családjából származó cserje leveléből főzött italt nevezik.
➤ Így például a népszerű rooibos tea sem tea, hanem vörös fokföldirekettye zsenge hajtásaiból készült főzet. Előnye, hogy nincs benne cseranyag és koffein sem, viszont kalciumban gazdag.
➤ Egy tealevélből az elkészítés módja szerint készülhet többek között fehér, zöld, sárga, fekete, oolong és puerh tea is. Attól függ, melyik lesz belőle, hogy az adott termőterületen melyik technikával készül a legjobb tea.
➤ Egy tealevél körülbelül 4-5 ezer különböző módon sodorható meg, ezek mind különféle teákat eredményeznek.
➤ A tea koffeintartalmát rengeteg tényező befolyásolja, például többek között a termőterülettől, a szedés időpontjától, a feldolgozása módjától is függ. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések