Miért tanácsos előfőzni a sült krumplit, megmosni a mákot darálás előtt? Szöllősi Rékától, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) ügyvezető igazgatójának alábbi jó tanácsai között ezekre a kérdésekre is választ kapunk.
Vásároljunk megbízható helyen: Különösen a csomagolatlan állati eredetű termékek esetében fontos, hogy az eladó tudja bizonyítani az áru eredetét, és kérés nélkül is adjon számlát.
Legyen a hűtőnk a megfelelő hőmérsékletre beállítva: A középső, leghidegebb polcon 5 °C az ideális, itt tároljuk a legérzékenyebb élelmiszereket. A nyers húsárut jól csomagoljuk be, és ne mossuk meg sem hűtés, sem felhasználás előtt.
Süssük át jól a húsokat: Sütés közben ellenőrizzük húshőmérővel, hogy a belső, csontokhoz közeli részek is elérték a megfelelő hőfokot: baromfi 85-90, sertés és bárány 70-85, hal 60-70 °C. Ha a hús töltött, a töltelék közepének is el kell érnie a megfelelő hőfokot!
Ne süssük túl a krumplit: Ha sült krumplit készítünk, válasszunk sütéshez javasolt fajtát. Először enyhén főzzük át, így csökkentjük a későbbiekben keletkező káros anyag mennyiségét. Az olaj hőmérséklete 165-175, a sütőé 180-220 °C között legyen.
Óvatosan a fahéjjal: A fahéj viszonylag nagy mennyiségben tartalmazza a kumarin nevű, egészségre ártalmas vegyületet. Mivel a fahéj a karácsony legkedveltebb fűszere, ilyenkor nem nehéz átlépni a megengedhető napi mennyiséget. Mivel a növény fajtája is befolyásolja a kumarintartalmat, ezért ajánlott a ceylonit választani.
Mossuk meg mákot: A mák mérgező vegyületeket tartalmazhat. Ezek darálás, melegítés hatására is nagyrészt eltűnnek, ha biztosra akarunk menni, akkor azonban érdemes darálás előtt lemosni a szemeket.
Vásároljunk megbízható helyen: Különösen a csomagolatlan állati eredetű termékek esetében fontos, hogy az eladó tudja bizonyítani az áru eredetét, és kérés nélkül is adjon számlát.
Legyen a hűtőnk a megfelelő hőmérsékletre beállítva: A középső, leghidegebb polcon 5 °C az ideális, itt tároljuk a legérzékenyebb élelmiszereket. A nyers húsárut jól csomagoljuk be, és ne mossuk meg sem hűtés, sem felhasználás előtt.
Süssük át jól a húsokat: Sütés közben ellenőrizzük húshőmérővel, hogy a belső, csontokhoz közeli részek is elérték a megfelelő hőfokot: baromfi 85-90, sertés és bárány 70-85, hal 60-70 °C. Ha a hús töltött, a töltelék közepének is el kell érnie a megfelelő hőfokot!
Ne süssük túl a krumplit: Ha sült krumplit készítünk, válasszunk sütéshez javasolt fajtát. Először enyhén főzzük át, így csökkentjük a későbbiekben keletkező káros anyag mennyiségét. Az olaj hőmérséklete 165-175, a sütőé 180-220 °C között legyen.
Óvatosan a fahéjjal: A fahéj viszonylag nagy mennyiségben tartalmazza a kumarin nevű, egészségre ártalmas vegyületet. Mivel a fahéj a karácsony legkedveltebb fűszere, ilyenkor nem nehéz átlépni a megengedhető napi mennyiséget. Mivel a növény fajtája is befolyásolja a kumarintartalmat, ezért ajánlott a ceylonit választani.
Mossuk meg mákot: A mák mérgező vegyületeket tartalmazhat. Ezek darálás, melegítés hatására is nagyrészt eltűnnek, ha biztosra akarunk menni, akkor azonban érdemes darálás előtt lemosni a szemeket.
0 Megjegyzések