Itt a videó a 7 halottat követelő lakótelepi robbanás pillanatáról

Gázrobbanás rázta meg Eperjest. Eleinte öt halotról lehetett tudni, ám az MTI információi szerint hétre nőtt a halálos áldozatok száma.

A tűzoltók tovább folytatják a 12 emeletes háztömb átkutatását, ugyanis néhány személy hollétéről még most sincsenek információk.

"Minden lakást át kell kutatni, hogy véglegesíteni tudjuk az adatokat. Amíg ez nem történik meg, addig számolni kell azzal, hogy az áldozatok száma tovább emelkedhet" – mondta Ján Goliás.

A robbanás pillanatairól ez a sokkoló felvétel készült:


A robbanás után a ház felső része teljesen lángba borult, a szakértők szerint pedig nem kizárt a lakótömb összeomlásasem. Az első vizsgálatok szerint a legfelső öt emelet teljesen kiégett, az épület instabil, nagyrészt leomlott a lépcsőház is. A tüzet csak a késő éjjeli ürákban tudták eloltani, a mentési munkálatokba pedig a szlovák hadsereg szakértői is bakapcsolódtak.

A ház lakói, több mint negyven család, az éjszakát ismerőseiknél vagy a helyi iskolák kollégiumaiban töltötték. A szlovák elnöki hivatal közölte, hogy néhány család a Magas-Tátrában lévő államfői rezidenciában töltheti el a karácsonyi ünnepeket. Segítséget ígért a kormány és a helyi önkormányzat, amely külön bankszámlát hozott létre, ahová a pénzbeli támogatásokat lehet küldeni.

Szombaton kora reggel Eperjesen összeült a válságstáb, hogy meghatározza a további mentési feladatokat. A nap folyamán szakértők megvizsgálják a tömbház statikáját, amely alapul fog szolgálni a további lépésekhez. A tömbházzal szomszédos lakóházakban biztonsági okokból kikapcsolták a villanyt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések