A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Illatos, omlós svéd gyömbéres keksz: sokáig eláll a sütis dobozban

Ami náluk a mézeskalács, az a svédeknél a gyömbéres keksz. A tészta kellemesen csípős, édes és roppanós.

A pepparkakor, vagyis a gyömbéres keksz hagyományos svéd karácsonyi sütemény. Már az illatával bárkit lenyűgözhetsz, és az íze is csodás. Nagyon hasonlít a mézeskalácsra, csak sokkal erőteljesebben érződik benne a gyömbér íze. Ez a változat szinte ugyanolyan, mint amilyet a bútoráruházban kapsz. A svédek dekorálásra is előszeretettel használják. 

Hozzávalók:

25 dkg liszt
15 dkg barna cukor
10 dkg vaj
5 evőkanál méz
2 teáskanál gyömbér
2 db tojássárgája
1 teáskanál fahéj
0.5 teáskanál szódabikarbóna
1 késhegynyi szegfűszeg
1 késhegynyi sütőpor
1 csipet só

Elkészítés:

Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, a gyömbért, a fahéjat, a sót, a szegfűszeget. Add hozzá a cukrot, a vajat, a tojássárgát, csorgasd hozzá a mézet, és dolgozd össze. Könnyen formázható, rugalmas tésztát kell kapnod. Ha túl ragacsos, szórj még hozzá lisztet. Készíts belőle gombócot, és tedd a hűtőbe legalább egy órára.

Pihentetést követően lisztezett felületen nyújtsd ki egy-két milliméteresre a tésztát több részletben, és szaggasd ki különféle kiszúrókkal. Rendezd a kekszeket sütőpapírral bélelt tepsibe, és 180 fokon süsd meg nyolc-tíz perc alatt. Hagyd a tepsiben kihűlni, mert a kekszek melegen könnyen törnek. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések