A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Görcsoldó, savlekötő, és a szívet is segíti: 10 étel, ami tele van magnéziummal

Sokat görcsöl a lábad? A természetes megoldások segíthetnek.

A magnézium létfontosságú ásványi anyag, melynek jelentős szerepe van a szervezet anyagcsere-folyamataiban, a legtöbben mégsem fogyasztanak belőle elegendő mennyiséget. Habár tabletta formájában egyszerűen pótolható, a természetes forrásokról sem szabad megfeledkezni.

A magnézium pótolhatatlan a szervezet számára: hozzájárul az izmok egészséges növekedéséhez, hatékonyan oldja a görcsöket, elősegíti a csontokat erősítő kalcium felszívódását. Gyomorsavat megkötő tulajdonsága miatt savlekötő gyógyszerek alapanyagaként is használják. Segíti a megfelelő vércukorszint fenntartását, és a szív egészségét is támogatja.

A hivatalosan ajánlott napi bevitel magnéziumból 300 milligramm, erős fizikai megterhelés esetén ennél több is lehet. A túladagolás jól működő vesével nagyon ritka, nagy mennyiségben esetenként enyhe hasmenést okozhat. Természetes forrásból is pótolható, de tudni kell, hogy a magas zsírtartalmú ételek nehezítik, míg a B6-vitamin könnyíti a felszívódását.
A magok kiváló magnéziumforrások, ezek közül is kiemelkedik a lenmag, mely 100 grammonként 392 milligrammot tartalmaz. A belőle készült olaj és liszt is kedvelt, de a magot akár müzlibe is teheted.
A szezámmag is igazi magnéziumbomba: 100 grammjában 351 milligramm van. Bár a sós sütikre szórva is finom ízesítő, akár egy ínycsiklandó tahini is készíthető belőle.
A chia nemcsak rosttartalma miatt egészséges, de magnéziumban is gazdag: 100 grammban 335 milligramm található. Mivel viszont túladagolható, bánj vele óvatosan!
Ha egy egészséges uzsonnára vágysz, a keverékből ne maradjon ki a tökmag és a napraforgómag se: az előbbi 262, az utóbbi 325 milligramm magnéziumot tartalmaz 100 grammonként.
Az egészséges csonthéjasok kiváló forrásai a magnéziumnak. A mandula 268 milligrammot, a kesu 292 milligrammot, míg a dió 155 milligrammot tartalmaz 100 grammonként.
A csírák jótékony hatással vannak a szervezetre, ezért érdemes minél többet fogyasztani belőlük. A búzacsíra magnéziumban is gazdag: 100 grammonként 239 milligrammot tartalmaz.
A babos fogások szintén tele vannak magnéziummal: míg a vörös bab 138 milligrammot, a fehér 190-et tartalmaz 100 grammonként. Egy finom chilis bab akár gyors ebédnek is megteszi.
Nemcsak újév napján szerencsés lencsét fogyasztani. Magas kálium- és kalciumtartalma mellett ugyanis 100 grammjában 122 milligramm magnézium is van. Füstölt hússal tartalmas leves lesz belőle.
Feltétlenül dúsítsd a salátádat mángolddal, hiszen amellett, hogy kiváló forrása az antioxidáns hatású vitaminoknak, 100 grammonként 81 milligramm magnézium is van benne.
A zöld leveles zöldségek közül a spenót is fontos magnéziumforrás, 79 milligrammot tartalmaz 100 grammonként, ráadásul ezerféleképp elkészíthető, akár fetás pitét is készíthetsz belőle.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések