A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A tél egyik legkedveltebb alapanyaga a gesztenye. Mutatjuk, milyen süteményekbe kerülhet

A legjobb gesztenyés recepteket gyűjtöttük össze. Ezek minden adventi asztalon pompázhatnak, de karácsonykor is elkészíthetjük őket.

Gesztenyés szelet

Hozzávalók 14 szelethez
3 tojás
10 dkg cukor
9 dkg liszt
25 dkg mascarpone
25 dkg gesztenyepüré
2 csomag zselatin fix
3 dl tejszínhab
15 dkg étcsokoládé
2,5 dkg vaj
14 szem főtt egész gesztenye

Elkészítés
1. Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra. Kettéválasztjuk a tojásokat. Felverjük a sárgáját a cukor felével. Hozzáadjuk a lisztet és jól összekeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a masszába forgatjuk.

2. Kibélelünk sütőpapírral egy tepsit (32x39cm), majd ráöntjük a masszát. Betesszük a sütőbe és 8-10 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni. Összekeverjük a mascarpone-t a gesztenyepürével és a zselatinnal. A tejszín felét kemény habbá verjük, a krémbe forgatjuk, majd a masszát 3 részre osztjuk.

3. Eltávolítjuk a sütőpapírt a tésztáról, és 3 db 10 cm széles lapra vágjuk. Az alsó lapot megkenjük egy adag krémmel, ráhelyezzük a másik lapot, erre krém, majd a tetejére lap következik. A maradék krémmel bevonjuk és a hűtőbe rakjuk 1 órára.

4. A csokoládét felolvasztjuk a vajjal. A maradék tejszínt felmelegítjük, a csokoládéhoz öntjük, elkeverjük. Kivesszük a formából a süteményt, rácsra helyezzük, és ráöntjük a csokoládét. Elsimítjuk, és hagyjuk megszilárdulni.

5. A maradék cukrot serpenyőben karamellizáljuk, beleforgatjuk a gesztenyéket, és alufólián hagyjuk megszáradni. Felszeleteljük a süteményt és karamellizált gesztenyével tálaljuk.

Gesztenyés keksztekercs

Hozzávalók kb. 25 szelethez
A tésztához
50 dkg darált háztartási keksz
5 dkg kakaópor
20 dkg cukor
1 tk. vaníliapaszta
3 dl tej
1 ek. rum

A töltelékhez
20 dkg gesztenyemassza
7 dkg cukor
10 dkg vaj
1 ek. rum
20 dkg magozott meggybefőtt

Elkészítés
1. A tésztához a kekszet összedolgozzuk a kakaóporral, a vaníliával, a tejjel és a rummal. Két egyforma adagra osztjuk.

2. A töltelékhez a gesztenyemasszát összekeverjük a cukorral, a vajjal és a rummal. A meggyet alaposan lecsepegtetjük.

3. Sütőpapíron kinyújtjuk az egyik adag tésztát kb. 20x30-as téglalapra, majd rákenjük a töltelék felét, és eloszlatjuk rajta a lecsepegtetett meggy felét. A hosszanti oldalánál fogva feltekerjük, és frissen tartó fóliába csomagoljuk. A másik adag tésztát is így készítjük el, egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük. Másnap hidegen szépen lehet szeletelni.

Gesztenyetrüffel

Hozzávalók 4 személyre
25 dkg gesztenyepüré (édesített)
2 ek. tejszín (30%-os)
5 dkg vaj
1 ek. rum
5 dkg magozott meggybefőtt
4 ek. darált mák
1 ek. vaníliás porcukor

Elkészítés
1. A gesztenyepürét tálba téve villával összetörjük, majd belekeverjük a tejszínt, a puha vajat, a rumot és lefóliázva, fél órára hűtőbe tesszük.

2. A darált mákot a vaníliás porcukorral összekeverjük. A gesztenye masszából vizes kézzel diónyi darabokat csípünk, tenyérrel kilapítjuk,1-1 meggyet teszünk a közepére, a széleit középre behajtjuk és kigömbölygetjük.

3. Végül a porcukros mákba forgatjuk, és a hűtőben jól lehűtjük. Tálaláskor tehetjük kicsi papírkosárkákba is.

Gesztenyés trüffeltorta

Hozzávalók 12 szelethez
20 dkg liszt
3 dkg cukrozatlan kakaópor
11 dkg kristálycukor
12,5 dkg vaj (hideg, kockákra vágva)
1 rúd vanília
4 tojássárgája
30 dkg étcsokoládé
30 dkg gesztenyepüré (cukrozott)
3 dl tejszín (30%-os állati eredetű)

A törökmézhez
2 ek. olaj
3 ek. méz
10 dkg cukor
1 tk. szódabikarbóna

Elkészítés
1. A tésztához összedolgozzuk a lisztet a kakaóporral, a cukorral, a vajjal. Morzsalékos tésztát kell kapnunk először. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a kikapart vaníliapépet, alaposan összedolgozzuk, cipóvá gyúrjuk, majd fóliába csomagolva 30 percre a hűtőbe tesszük pihenni.

2. Pihentetés után a tésztát kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy 20 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A tésztával kibélelt formát betesszük a fagyasztóba 20 percre. 3. Ezután a sütőt 190 °C-ra előmelegítjük, kb. 20 perc alatt készre sütjük a tésztát, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

4. A töltelékhez vízgőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. A gesztenyepürét áttörjük a rummal, a csokoládét belekeverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, és óvatosan a gesztenyés-csokoládés krémbe forgatjuk. A tésztába töltjük a krémet, kb. 3 órára tegyük hűtőbe, hogy kidermedjen.

5. A törökmézhez előkészítünk egy tálcát, és alaposan beolajozzuk. A mézet és a cukrot összeolvasztjuk egy serpenyőben, hagyjuk bugyogni 3-5 percig, amíg szép aranyszínű lesz. A tűzről levéve hozzákeverjük a szódabikarbónát – vigyázzunk, a kémiai folyamat másodpercek alatt végbemegy, és hamar felhabosodik – ezért készítsünk elő a kiolajozott tálcát, amire rögtön kiöntjük a habos törökmézet. Pár perc alatt megdermed, és össze tudjuk törni. A torta tetejére szórjuk.

Castagnaccio, a gesztenyetorta

Hozzávalók kb. 6 szelethez
10 dkg mazsola
5 ek. extraszűz olívaolaj
50 dkg gesztenyeliszt
2 csésze tej
10 dkg durvára aprított dióbél
20 dkg fenyőmag
2 ág friss rozmaring

Elkészítés
1. A sütőt 180 °C-ra melegítjük elő, egy közepes méretű tepsit pedig vékonyan kikenünk olajjal. A mazsolát meleg vízbe beáztatjuk, majd leszűrjük.

2. A lisztet elkeverjük csipetnyi sóval, hozzáadjuk a tejet és gépi habverővel alacsony fokozaton összedolgozzuk. Hozzáadunk 4 evőkanál olívaolajat és folytatjuk a keverést. A sima tésztát a tepsiben elsimítjuk.

3. Egy tálban összekeverjük a mazsolát, a fenyőmagot és a diót. A tésztára öntjük, és megszórjuk a rozmaring leveleivel. A tetejét meglocsoljuk a maradék olívaolajjal.

4. A sütőben 25-30 percig sütjük, amíg a sütemény aranyszínű lesz. Hűlni hagyjuk, felszeletelve kínáljuk.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések