Puha tészta, lágy krém és lekvár: ilyen az igazi mézes krémes. Jó előre is elkészítheted.
Nincs karácsony illatozó mézes sütik nélkül. A grízes, lekváros krémes ellenállhatatlan desszert, aminek az ünnepi asztalon is ott a helye. Arra ügyelj, hogy ne süsd túl, és vigyázz, mert a tészta könnyen törik! Bátran elkészítheted napokkal a tálalás előtt, mert minél tovább áll, annál finomabb, puhább lesz.
Hozzávalók:
A tésztához
40 dkg liszt
15 dkg cukor
5 dkg méz
5 dkg vaj
5 evőkanál tej
1 db tojás
1 kávéskanál szódabikarbóna
A töltelékhez
20 dkg cukor
20 dkg lekvár
20 dkg vaj
12 teáskanál búzadara
6 dl tej
A csokimázhoz
2 evőkanál kakaópor
2 evőkanál cukor
3 evőkanál víz
Elkészítés:
A vajat, az egész tojást, a cukrot, a tejet és a mézet gőz fölött olvaszd össze. Ha langyosra hűl, add hozzá a szódabikarbónával vegyített lisztet, és gyúrd össze. Ha a tészta sima, elválik a kezedtől, oszd négy részre, és pihentesd legalább három órán át. Nyújtsd vékonyra a cipókat, és rakd sütőpapírral borított tepsibe vagy a tepsi hátára, és süsd meg előmelegített sütőben, 170 fokon nyolc-tíz perc alatt. Akkor vedd ki a sütőből, amikor világosbarna lesz. Hagyd teljesen kihűlni, különben könnyen törik.
A töltelékhez a tejet forrald fel a cukor felével, majd szórd bele a búzadarát, és kis lángon, folyamatosan kevergetve főzd sűrűre. Ha kihűl, add hozzá a maradék cukorral habosra kevert vajat. A lapokra simítsd vékonyan a krémet, és helyezd őket egymás fölé. A középső tésztát kend meg lekvárral is.
A mázhoz a kakaóport csomómentesen dolgozd simára a cukorral és a vízzel, majd főzd sűrűre, öntsd a legfelső lapra, és egyenletesen simítsd el rajta.
Nincs karácsony illatozó mézes sütik nélkül. A grízes, lekváros krémes ellenállhatatlan desszert, aminek az ünnepi asztalon is ott a helye. Arra ügyelj, hogy ne süsd túl, és vigyázz, mert a tészta könnyen törik! Bátran elkészítheted napokkal a tálalás előtt, mert minél tovább áll, annál finomabb, puhább lesz.
Hozzávalók:
A tésztához
40 dkg liszt
15 dkg cukor
5 dkg méz
5 dkg vaj
5 evőkanál tej
1 db tojás
1 kávéskanál szódabikarbóna
A töltelékhez
20 dkg cukor
20 dkg lekvár
20 dkg vaj
12 teáskanál búzadara
6 dl tej
A csokimázhoz
2 evőkanál kakaópor
2 evőkanál cukor
3 evőkanál víz
Elkészítés:
A vajat, az egész tojást, a cukrot, a tejet és a mézet gőz fölött olvaszd össze. Ha langyosra hűl, add hozzá a szódabikarbónával vegyített lisztet, és gyúrd össze. Ha a tészta sima, elválik a kezedtől, oszd négy részre, és pihentesd legalább három órán át. Nyújtsd vékonyra a cipókat, és rakd sütőpapírral borított tepsibe vagy a tepsi hátára, és süsd meg előmelegített sütőben, 170 fokon nyolc-tíz perc alatt. Akkor vedd ki a sütőből, amikor világosbarna lesz. Hagyd teljesen kihűlni, különben könnyen törik.
A töltelékhez a tejet forrald fel a cukor felével, majd szórd bele a búzadarát, és kis lángon, folyamatosan kevergetve főzd sűrűre. Ha kihűl, add hozzá a maradék cukorral habosra kevert vajat. A lapokra simítsd vékonyan a krémet, és helyezd őket egymás fölé. A középső tésztát kend meg lekvárral is.
A mázhoz a kakaóport csomómentesen dolgozd simára a cukorral és a vízzel, majd főzd sűrűre, öntsd a legfelső lapra, és egyenletesen simítsd el rajta.
0 Megjegyzések