A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A narancs az ünnepi desszertek elengedhetetlen hozzávalója

Használhatjuk a húsát, facsarhatjuk a levét és reszelhetjük, de van, hogy még tölthetjük is a héját is. Ezért kell minden ünnepi desszertbe narancs.

Használhatjuk a húsát, facsarhatjuk a levét és reszelhetjük, de van, hogy még tölthetjük is a héját is. Ezért kell minden ünnepi desszertbe narancs.

Narancsos csokoládétorta

Hozzávalók kb. 12 szelethez
A tésztához
10 dkg narancsos étcsokoládé
25 dkg vaj + a formához
40 dkg liszt
50 dkg nádcukor
2,5 dkg kakaópor
1 tk. szódabikarbóna
2 tojás
2,5 dl tej
1 narancs leve és reszelt héja

A krémhez
25 dkg mascarpone
12 dkg porcukor
1 narancs reszelt héja
0,5 dl narancslé

A tetejére
10 dkg marcipán
cukrozatlan kakaópor

Elkészítés
1. A csokoládét tálkába tördeljük, és vízgőz felett összeolvasztjuk a vajjal, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Kikenünk egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformát.

2. Nagy keverőtálban összekeverjük a lisztet, a cukrot, a kakaót, a szódabikarbónát és csipet sót. Másik edényben a tojásokat lazán felverjük, majd hozzáöntjük a tejet, a narancs levét és reszelt héját.

3. Az olvasztott csokoládét és a tojásos levet a lisztkeverékhez öntjük. Hozzáadunk 1,5 dl forrásban lévő vizet, és elektromos mixer segítségével csomómentesre keverjük a tésztát. A tortaformába öntjük és a sütőben 45-50 perc alatt készre sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.

4. A krémhez a mascarponét elkeverjük a porcukorral, a narancs reszelt héjával, és annyi narancslével, amennyit felvesz, de ne legyen túl folyós.

5. A kihűlt tésztát vízszintesen 2 egyforma lapra vágjuk. Megtöltjük a krémmel, majd kívülről is bevonjuk vele.

6. A marcipánt a kakaóporral barnára színezzük a kívánt szín eléréséig. Jól dolgozzuk el a kakaót, ne maradjon márványos. A marcipánt kinyújtjuk és a torta átmérőjével megegyező méretű lapot vágunk belőle. Óvatosan beborítjuk vele a torta tetejét. A maradék kakaós marcipánból apró golyókat gyúrunk, ezzel díszítjük a tortát.

Narancsos szuflé

Hozzávalók 6 darabhoz
6 narancs
5 dkg cukor + a szóráshoz
5 dkg keményítő
4 dkg vaj
3 tojás
1 tk. citromlé

Elkészítés
1. A narancsokat megmossuk, tetejüket levágjuk, belsejüket kikaparjuk ügyelve arra, hogy ne sértsük meg a héjat, hisz ebben fogjuk sütni a szuflét. A kikapart narancsok belsejét megszórjuk kristálycukorral. A magokat kiszedjük a gyümölcshúsból, és a húst és a levet összeturmixoljuk.

2. A narancspüréből kimérünk 2,5 dl-t és hozzáadjuk a keményítőt. Csomómentesre keverjük, felmelegítjük, folyamatos kevergetés közben hagyjuk, hogy besűrűsödjön. Ekkor belekeverjük a vajat és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

3. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tojásokat kettéválasztjuk. A tojásfehérjét a citromlével és a cukorral kemény habbá verjük. Akkor jó, ha az edényből nem tud kifolyni, és hegyes csúcsokat vet a keverés során.

4. A tojások sárgáját a kihűlt narancsos masszába dolgozzuk, végül beleforgatjuk a fehérjehabot. A szuflé sikere a tojáshabba vitt levegőn áll vagy bukik, így amikor belekeverjük a tojássárgás masszába, nagyon óvatosan kell összekeverni, alulról felfelé, nagy mozdulatokkal kell összeforgatni, és nem szabad összetörni a fehérjehabot.

5. A tésztát a narancsokba töltjük, és 20 perc alatt az előmelegített sütőben megsütjük. Fontos, hogy nem szabad kinyitni az ajtót! Ha kicsit tovább sütjük, nagyobb az esélye, hogy nem esik össze a tészta, de szárazabb lehet majd a belseje.

Narancsos túrós tart

Hozzávalók kb. 15 szelethez
A tésztához
20 dkg liszt
5 dkg porcukor
10 dkg hideg vaj
1 narancs lereszelt héja
3 ek narancslé
1 tojássárgája

A töltelékhez
35 dkg túró
2 tojás
5 dkg cukor
2 ek. mandulalikőr
2 dl narancslekvár
3 dkg mandulaforgács

Elkészítés
1. A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, cipót gyúrunk belőle, frissen tartó fóliába csomagolva 30 percre a hűtőbe tesszük.

2. Kibélelünk sütőpapírral egy 10x35 cm-es szögletes formát. A tésztát kinyújtjuk, kibéleljük fele a formát úgy, hogy kb. 2 cm magasan az oldalára is jusson, a lelógó részeket levágjuk. Villával megszurkáljuk, 15 percig hűtjük.

3. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tésztát pihentetés után a sütőben 10 perc alatt elősütjük. Közben a túrót simára keverjük a tojásokkal, a cukorral és a likőrrel. A tésztát megkenjük a lekvárral, és rákenjük a túrót. További 20 perc alatt készre sütjük, hagyjuk kihűlni. Pirított mandulaszeletekkel, porcukorral megszórva tálaljuk.

Narancsos joghurtpolenta

Hozzávalók kb. 15 szelethez
A tésztához
10 dkg vaj + a formához
22,5 dkg cukor
3 tojás
10 dkg liszt
1 csomag sütőpor
15 dkg kukoricaliszt
5 dkg mandulaliszt
8 dkg sűrű görögjoghurt
2 ek. méz
4 ek. narancslé
2 narancs reszelt héja

A díszítéshez
10 dkg porcukor
3 ek. narancslé

Elkészítés
1. Kivajazunk egy kb. 30 cm hosszú téglaalakú formát. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Összekeverjük a szobahőmérsékletű vajat a cukorral és a tojásokkal. Ha már homogén a krém, hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, majd a kukorica- és a mandulalisztet is beledolgozzuk. Végül a görögjoghurtot, a mézet, narancslevet és a narancshéjat is belekeverjük.

2. A masszát a tortaformába öntjük, és 50-55 perc alatt készre sütjük. Kb. 45 percnél tűpróbát végzünk, akkor jó a sütemény, ha már tiszta a tű, nem ragad rá semmi.

3. A mázhoz a porcukrot kikeverjük a narancslével. Ezt a selymes mázat csurgatjuk a forró süteményre, közvetlenül sütés után. Hagyjuk kihűlni. A narancsot megmossuk, karikákra vágjuk, és ezzel díszítjük a sütemény tetejét.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések