Minél többféle halat teszel a halászlébe, annál finomabb lesz a végeredmény.
A selymes, sűrű halászlé klasszikus karácsonyi fogás hosszú idő óta. Sok családban megvan a bevált recept. Máshogy főzik a Duna és a Tisza mentén, van, ahol kerül bele tészta is, máshol friss kenyérrel eszik. Ha nem akarod túlbonyolítani, akkor ezzel a recepttel bátran próbálkozhatsz. Ha bírod a csípőset, cseresznye- vagy hegyes erős paprikával még ízletesebbé teheted.
Hozzávalók:
1.5 kg hal
1 db vöröshagyma
1 db paradicsom
1 db paprika
2 evőkanál pirospaprika
1 teáskanál bors
1 teáskanál fűszerkömény
só
Elkészítés:
A halakat pucold meg, és szeleteld fel. Rakd egy nagy lábosba az apróra vágott hagymát, majd a halak fejét, a farkát és azokat a szeleteket, amik kevésbé szépek. Minél több a hal benne, annál sűrűbb lesz a lé. Tedd hozzá a paradicsomot és a paprikát is. Öntsd fel másfél-két liter vízzel, és főzd körülbelül 45 percig.
Amikor a halak szinte teljesen szétfőnek, vedd le a tűzről, és passzírozd át egy másik edénybe kisebb lyukú szűrőn egy kanál segítségével. Többször is átszűrheted a levet, hogy kevesebb legyen benne a szálka. Rakd bele a szép halszeleteket, a haltejet, szórd meg pirospaprikával, ízesítsd köménnyel, sóval, borssal, és főzd 10 percig.
0 Megjegyzések