A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Versenyművek három kontinensről - kortárs zenék a BMC-ben

Hsin-Ni Liu tajvani zongoraművész három kontinens, Európa, Amerika és Ázsia kortárs zenei világa között teremt párbeszédet a december másodikai különleges koncerten a BMC-ben.

A koncerten a kortárs zene iránt is elkötelezett Anima Musicae Kamarazenekart a karmesterként és csellistaként egyaránt elismert Philippe de Chalendar dirigálja majd - hangzott el az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

Hsin-Ni Liu zongoraművész a műsorban megerősítette, hogy a közönség igazi baráti zenélésre számíthat, hiszen majdnem mindenkivel dolgozott már együtt a koncerten közreműködők közül.

Az est folyamán elsőként a Zeneakadémia zeneszerzés szakán végzett komponista, Emszt András versenyműve hangzik el a szerző szólójával.

Emszt András a műsorban elmondta, hogy ez a második zongoraversenye, a darabot Hsin-Ni Liu rendelte tőle. A fiatal komponista beszélt arról is, hogy rengetek kortárs zenei stílus van most a világban, saját zenéjét leginkább a repetitív minimalista stílusba sorolná. Mint mondta, ez egy kissé amerikai, a darab második tétele ugyanakkor már inkább európaiabb zene - mondta.

A versenyművet követi a Grammy-díjra jelölt Joseph Hallman Tündérmesék című darabja, amelyet a philadelphiai illetőségű szerző szintén kifejezetten Hsin-Ni Liu számára komponált.

A versenymű szaxofonszólamát a dzsessz területén is folyamatosan jelen lévő Nicolas Beaupertuis tolmácsolásában hallhatja a közönség.

A programot Chen Mao Shuen, a távol-keleti zenei élet egyik legkiemelkedőbb szerzőjének új zongoraversenye zárja majd.

Hsin-Ni Liu arra a kérdésre reagálva, hogy mi jellemzi a különböző kontinensek kortárs zenei világát, elmondta: véleménye szerint a legnagyobb különbség az ázsiai és a nyugati zene között van, ugyanakkor, mint mondta, nem szereti ezeket a földrajzi hely szerinti címkézéseket. "Valóban nagyon sok pentatonikus részt találhatunk a koncerten is hallható Chen Mao Shuen zenéjében. Ez az amiből a harmónia táplálkozik, az ázsiai zenének ez a jellemzője, ugyanakkor mindegyik zene kortárs mű" - hangsúlyozta a tajvani zongoraművész.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések