Nincs október sütőtökös pite nélkül. Ha egyszer elkészíted, biztos, hogy máskor is követelni fogják tőled.
A sütőtök tele van vitaminnal, már csak ezért is érdemes minél többször és minél több módon fogyasztani. Az egyik legjobb dolog, amit készíthetsz belőle, a sütőtökös pite. A vajas alapú tészta és a kellemesen fűszeres töltelék együtt nagyon finom.
Hozzávalók 12 szelethez:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
1 evőkanál cukor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 tojás
csipet só
A töltelékhez
2 csésze tört, sült sütőtök
2 tojás
1 krémsajt
3/4 csésze barna cukor
fél teáskanál őrölt fahéj
fél teáskanál gyömbér
fél teáskanál őrölt szerecsendió
fél teáskanál só
Elkészítés:
Először süsd meg a tököt a hagyományos módon, 200 fokon körülbelül 45 perc alatt. Akkor jó, ha puha, a teteje pedig megkaramellizálódik. Ha kicsit hűl, húzd le a héját, pépesítsd, keverd össze a krémsajttal, a tojással, a cukorral és a fűszerekkel.
A tésztához keverd össze a lisztet a szódabikarbónával, morzsold hozzá a hideg vajat, majd dolgozd bele a tojást és a cukrot. Enyhén lisztezett kézzel formázz belőle cipót. Tedd egy szintén lisztezett deszkára, és nyújtsd akkorára, mint a tepsid vagy a piteformád. Nyomkodd bele úgy, hogy az oldalára is jusson tészta. Tedd sütőbe, és süsd tíz percig 180 fokon. Utána vedd ki, kend rá a sütőtökös masszát, egyengesd el, és süsd még további 30-35 percig. Tejszínhabbal kínáld!
0 Megjegyzések