Birsalma szezonra ajánljuk nektek ezt a nagyon finom, pikáns-savanykás ízű pitét.
Elsőre kicsit bonyolultnak tűnik, de megéri a fáradozást. Almával vagy sütőtökkel is elkészíthető, ha épp nincs otthon körte – ez ne legyen akadály.
Hozzávalók:
A tésztához:
250 gr tönkölyliszt ( fele fehér tönköly, fele teljes kiőrlésű)
2 evőkanál eritrit
1 tojás
125 gr vaj
3 evőkanál hideg víz
csipet só
A töltelékhez:
1 kg birsalma és körte vegyesen
3 deci víz
3 evőkanál eritrit
Alsó réteghez:
fél kg főtt birsalma és nyers körte vegyesen
5 dkg dió
4 evőkanál zabpehely
Felső réteghez:
200 gr főtt birsalma és nyers körte
10 dkg darált mák vagy dió
3 evőkanál olívaolaj
3 tojás
18 dkg eritrit
1 citrom reszelt héja
kis marék aszalt áfonya
1 mokkáskanál szódabikarbóna
Elkészítése:
Először összeállítottam a tésztát. A lisztben elmorzsoltam a hideg, felkockázott vajat, majd hozzáadtam a tojást, cukrot, csipet sót, hideg vizet és összegyúrtam, majd, amíg a töltelék elkészült, hűtőbe tettem.
A birsalmákat meghámoztam, vékony cikkekre vágtam, egy edénybe tettem és az eritrittel, vízzel együtt puhára főztem kb. 10-15 perc alatt. A körtéket nem főztem, csak felszeleteltem és a megfőtt, leszűrt birsalmához kevertem.
Elővettem a tésztát és egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformát, amit egy sütőpapíron körberajzoltam és még rászámoltam kb. 4 centit és azt ollóval kivágtam, majd ezen nyújtottam ki a tésztát és a papírral együtt a formába tettem. Kicsit körben a szélén, oldalán lenyomkodtam. Előmelegítettem a sütőt 200 fokra, majd egy másik darab sütőpapírt tettem a tésztára, amire szárazbabot öntöttem (rizs is jó, vagy egy kisebb sütőforma), hogy az elősütésnél ne púposodjon fel a tészta. Betoltam a sütőbe 20 percre.
Míg a tészta sült ketté osztottam a gyümölcsöket. Lett egy kb. 500 grammos adag az alsó réteghez és egy 200 grammos a felsőhöz.
A 200 gr birs-körte keveréket botmixerrel pürésítettem. A mákban elkevertem a szódabikarbónát, áfonyát, citrom reszelt héját. A tojások sárgáját habosra kevertem az eritrittel, olívaolajjal, majd hozzákevertem a gyümölcspürét is, végül a tojások felvert habját is beleforgattam.
Kivettem az elősütött tésztát, levettem róla a nehezéket, megszórtam a zabpehellyel és némi aprított dióval, majd rásimítottam az 500 gramm birs-körte keveréket.
Ennek a tetejére öntöttem a mákos masszát, majd visszatoltam a 180 fokra állított sütőbe kb. még 30 percre,
0 Megjegyzések