A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

5 tipp, amivel elkerülheted a puffadást az ünnepek alatt

A karácsonyi-újévi szezon egyértelműen a nagy evészetek és ivászatok ideje. Ilyenkor még a fogyókúrázók többsége is lazít egy kicsit a gyeplőn és átadja magát a kulináris élvezeteknek. Sajnos az ünnepek alatt bizony hajlamosak vagyunk túllőni a célon, és a mértéktelen lakomák könnyen megbosszulják magukat. 

Gyomorégés, puffadás, rossz közérzet, gyomorrontás – az emésztőrendszert érő szokatlanul nagy terhelés ilyen kellemetlen panaszokhoz vezethet. De ki mondta, hogy az ünnepeknek kötelezően ezekről kell szólnia? Összegyűjtöttük az 5 legfontosabb tippet, amelyek segítségével meg tudod előzni a puffadást és más emésztési gondokat az év végi időszak alatt.

1. Ne stresszelj

Az ünnepi szezon rendkívül sok stresszel tud járni – ajándékok utáni rohangálás, sütés-főzés, a lakás takarítása, díszítése, vendégvárás, és így tovább. Ilyenkor sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy emésztési zavarok alakulnak ki. Hogy miért? Stressz esetén a testünk „túlélő üzemmódba” kapcsol. Ilyenkor a szervezet az emésztési folyamat helyett egyéb, fontosabb funkciókat priorizál. Ezért nagyon fontos, hogy idegeskedés és rohanás helyett nyugodtan és lassan együnk.

2. Húzz határokat

Ne próbálj úgy tenni, mint ha legyőzhetetlen lennél. Légy tisztában a saját tested határaival, a szervezeted tűrőképességével. Kerüld azokat az ételeket, amikről tudod, hogy nálad emésztési problémákat szoktak okozni, illetve amik köztudottan fokozzák a gyomorsavtermelést. Tervezz előre, egyél naponta legalább ötször, de kis adagokat.

3. Segítsd az emésztést természetes úton

A puffadás, gyomorégés, emésztési zavarok igen gyakori problémák – elég csak arra gondolni, hogy naponta hányszor találkozunk ezek tüneteit enyhítő gyógyszerek reklámjaival. De miért kéne rögtön gyógyszerekhez nyúlni, amikor számos természetes megoldás is létezik? Igyál gyógynövényekből készült teát, növeld meg a rostbeviteled, vagy fogyassz probiotikumokban gazdag ételeket. Zsíros ételek fogyasztása után igyál egy pohár vízhez kevert 1 evőkanálnyi almaecetet, vagy vegyél be egy almaecet kapszulát, az kíméletesebb a gyomrodhoz és fogzománcodhoz is. Étkezés előtt vagy után legalább fél órával 1 teáskanál szódabikarbóna egy pohár vízzel segíti az emésztést és semlegesíti a túlzott gyomorsavképződést.

4. Alkoholt csak mértékkel

Természetesen 1 vagy 2 pohár ünnepi ital még nem jelent problémát, de ne vidd túlzásba az alkoholfogyasztást. Az alkohol közvetlenül irritálja a gyomrot és a beleket, gyulladást idézve elő és fokozza a gyomor-, epe-, hasnyálmirigy-kiválasztást. Ahogy a 2-es pontban írtuk: tudd a saját határaidat és tartsd be őket! Csak annyi alkoholt fogyassz, amennyiről tudod, hogy nem fog gondokat okozni.

5. Kerüld el a túlevést

Magától értetődő tanácsnak tűnhet, mégis az egyik leggyakoribb oka az emésztési zavaroknak szimplán a túlevés. Ha gyorsan eszel, és nem rágod meg alaposan az ételt, akkor nem fogod időben észlelni, hogy tele vagy. Mire a szervezeted ráeszmél és ezt jelezné számodra, te már a kelleténél jóval többet magadba tömtél. Ezt elkerülendő egyél mindig lassan, megfontoltan; minden étkezéskor egyél egészséges zsírokat is; alkoholt és cukrot, illetve egyéb egyszerű szénhidrátokat pedig csak mértékkel fogyassz.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések