A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Magasabb fizetésért tüntettek az egészségügyi szakdolgozók Horvátországban

Csaknem kétezer nővér és ápoló tüntetett csütörtökön Zágrábban magasabb fizetést követelve - jelentette az N1 horvát hírcsatorna. A demonstrációt egy közösségi oldalon szervezték meg.
Sandom Alic, a Facebook-kezdeményezés egyik szervezője a sajtónak elmondta: nem elégedettek a szakszervezetek által elért tárgyalások eredményével, amely mindössze 7 százalékos béremelést eredményezett.

"Huszonöt százalékos fizetésemelést követelünk, keresetkiegészítést a munkakörülményekért, és a szolgálati évek után járó juttatások visszaállítását, amelyeket 2014-ben vontak meg tőlünk" - hangsúlyozta. Hozzátette: több követelésük is van, de ezek a legfőbbek.

Milan Kujundzic egészségügyi miniszter múlt pénteken írta alá a szakszervezetek képviselőivel a kollektív szerződésre vonatkozó kiegészítő intézkedéseket, amelyek 4 százalékos fizetésemelést és 3 százalékos, munkakörülmények után járó kiegészítést határoznak meg.

A tárcavezető szerint a kormány a lehetőségeihez képest a legnagyobb béremelésről döntött.
Emlékeztetett, hogy az elmúlt három évben az egészségügyi szakdolgozók összesen 18 százalékos béremelést kaptak.

Az egyik tüntető újságíróknak elmondta: nővérként 38 munkaviszony után 6000 kunát (valamivel több mint 253 ezer forint) keres, ebből az alapfizetés 5300 kuna, a többi a hétvégi ügyeletekért és ünnepnapi munkáért járó pótlék. A délutáni és éjszakai műszakot nappali műszakként számolják el - tette hozzá.

A szakszervezetek számításai szerint az új kollektív szerződés húsz év munkaviszony után egy nővérnek nettó 250-300 kunás béremelést biztosít.

A tüntetők a túlterheltségre és nővérhiányra is felhívták a figyelmet. Elmondták, hogy vannak olyan kórházak, ahol egy-egy osztályon egy éjszakás ápoló dolgozik, aki mintegy félszáz betegért felel. "Ma egy nővér, holnap már egy sem" - figyelmeztettek.

"Mi élvez elsőbbséget ebben az országban, a nemzet egészsége vagy a tönkrement vállalatok megmentése?" - tették fel a kérdést, arra utalva, hogy a kabinet nemrég 250 millió kunát hagyott jóvá a Croatia Arlines horvát légitársaság megmentésére.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések