A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Javította növekedési várakozását a Kopint-Tárki

A Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet a szeptemberi előrejelzésében 4,8 százalékra emelte a GDP idei növekedésére vonatkozó várakozását a júniusban közölt 4,5 százalékról, a 2020-ra vonatkozó előrejelzése változatlanul 3,2 százalék maradt - ismertette Palócz Éva, a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.
Hozzátette, hogy 2019-re 3,4 százalékos éves átlagos inflációt várnak, ami 0,1 százalékpontos csökkenést jelez a júniusi várakozásaikhoz képest, a jövő évre vonatkozó, korábbi 3,7 százalékos inflációs előrejelzésüket pedig 3,4 százalékra módosították.

Palócz Éva kiemelte, Magyarország a második negyedévben éves alapon elért 4,9 százalékos GDP-bővülése a második leggyorsabb ütem volt az Európai Unió tagállamainak sorában. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a világgazdasághoz hasonlóan a magyar gazdaságban is láthatóak a lassulás jelei, emiatt a 2018 egészében elért 5,1 százalékos bővülés után az intézet az idén 4,8 százalékos gazdasági növekedésre számít.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések