A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

LMP: igazságosabbá kell tenni a nyugdíjprémiumot

Az LMP igazságosabbá tenné a nyugdíjprémiumot, hogy csökkentse az idős társadalmon belüli különbségeket, és hogy a gazdasági növekedés hasznából a nyugdíjasok is részesülhessenek - mondta Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes pénteki sajtótájékoztatóján.
Az ellenzéki politikus kijelentette: a nyugdíjprémium nem igazságos, hiszen növeli a meglévő egyenlőtlenségeket. Azok ugyanis, akiknek kevesebb mint 80 ezer forint a járadéka, nem kapják meg a maximális 20 ezer forintos összeget. Szerinte mindenkinek azonos összeget kellene juttatni.

Hozzátette: az időseknek akkor is részesülniük kell a gazdasági növekedésből, ha az nem éri el az évi 3,5 százalékot. Szerinte félő, hogy ez jövőre megtörténik, amikor majd a nyugdíjasok nem számíthatnak prémiumra.

Szükségesnek ítélte azt is, hogy a nyugdíjprémium beépüljön a járadékba.

Schmuck Erzsébet szólt arról is: a legrászorultabbak esetében a nyugdíjminimumot 71 ezer forint fölé kellene emelni a jelenlegi 28 ezer 500 forintról.

Bírálta, hogy míg az unió országai átlagban a GDP-jük 12,8 százalékát fordítják a nyugdíjakra, addig Magyarországon jelenleg ez az érték 8,3 százalék, holott 2010-ben még 11,9 százalék volt.

Kijelentette: a magyar nyugdíjastársadalom az elmúlt tíz évben nem részesült a gazdasági növekedés hasznából, holott fogyasztói kosaruk is egyre drágább, hiszen a gyógyszerek vagy az élelmiszerek ára is jelentősen nőtt.

A politikus azt kérte a kormánytól, hogy a nyugdíjas szervezetekkel konzultálva alakítsa át a nyugdíjemelés szabályait is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések