Hirdessen itt

Kamatot csökkentett az orosz jegybank

Az orosz jegybank pénteken a piaci várakozásoknál nagyobb mértékben, 50 bázisponttal 6,50 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és egyúttal jelezte szándékát a kamat további csökkentésére az elkövetkező hónapokban az infláció további lassulása esetén.
Piaci elemzők 25 bázispontos kamatcsökkentést vártak. Az orosz jegybank az idén immár a negyedik alkalommal csökkentette az irányadó kamatot, a mostani 50 bázispontos vágást megelőzően júniusban, júliusban és szeptemberben is egyaránt 25 bázisponttal.

"Amennyiben minden a makrogazdasági előrejelzéseknek megfelelően alakul, a jegybank az igazgatótanács elkövetkező üléseinek egyikén újabb kamatcsökkentést hajthat végre" - fogalmazott a jegybank pénteken kiadott közleménye. A jegybank december 13-án tartja következő kamatdöntő ülését.

A jegybank a legutóbbi, szeptemberi kamatcsökkentés alkalmával is jelezte, hogy amennyiben az infláció az előrejelzéseknek megfelelően lassul, az idén további kamatcsökkentéseket hajt végre.

A mostani kamatcsökkentés indoklásaként a közlemény rámutat, hogy a bank monetáris politikájában az egyik legszorosabb figyelemmel követett mutató, az infláció októberben 3,8 százalékra, a négy százalékos jegybanki cél alá csökkent.

Az októberi inflációs adat alapján a jegybank az év végi inflációs várakozását 3,2-3,7 százalékra mérsékelte az előző, szeptemberi prognózisában jelzett 4,0-4,5 százalékról. A júliusi kamatdöntés indoklásában még 4,2-4,7 százalékra várta az év végi inflációt az orosz jegybank. A jövő évre vonatkozó átlagos inflációs előrejelzését pedig "négy százalék körüliről" 3,5 és 4,0 százalék közöttire módosította.

Az orosz jegybank tavaly kétszer, szeptemberben és decemberben emelt kamatot, legutóbb az inflációs kockázatokra, a kedvezőtlen külső feltételekre és az általános forgalmi adó emelésére hivatkozva. Ezt megelőzően, 2018 márciusában 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot az alacsony inflációra hivatkozva.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések