A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Jelentősen csökkent az amerikai feldolgozóipar teljesítménye szeptemberben

Jelentősen és már a második egymást követő hónapban csökkent a feldolgozóipar teljesítménye szeptemberben az Egyesült Államokban, híven tükrözve az amerikai és a világgazdaság növekedésének lassulását, amelyet tovább rontott az amerikai-kínai kereskedelmi háború.
Az Ellátási Lánc Menedzsment Intézet (Institute for Supply Management/ISM) által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 47,8 pontra csökkent az augusztusi 49,1 pontról, ami 2009 júniusa, azaz a pénzügyi és gazdasági világválság vége óta a legrosszabb érték.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél alacsonyabb 50 pont alatti érték gyorsuló visszaesésre utal.

A MarketWatch amerikai gazdasági hírportál által megkérdezett elemzők arra számítottak, hogy az augusztusi csökkenés átmeneti lesz, és az index újra az 50 pontos küszöb fölé, 50,2 pontra emelkedik.

Az alindexek közül a termelés BMI-mutatója 2,2 ponttal 47,3 pontra, a foglalkoztatottságé pedig 1,1 ponttal 46,3 pontra mérséklődött. Az új megrendelések mutatója 0,1 ponttal 47,3 pontra nőtt, de az új exportmegrendeléseké 2,3 ponttal 41,0 pontra csökkent. Az árindex viszont 3,7 ponttal 49,7 pontra ugrott fel.

A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index meredek csökkenéséről tanúskodó jelentés közzététele után a New York-i tőzsdeindexek veszteségbe fordultak át a kezdeti mérsékelt nyereségekről, csökkentek az amerikai államkötvényhozamok, és az októberre kamatcsökkentést valószínűsítő piaci várakozások a hétfői 39,6 százalékról 54,0 százalékra emelkedtek.

A feldolgozóipar az Egyesült Államokban és más országokban egyaránt a kereslet gyengülésével, egyre több megrendelés visszamondásával szembesül, miután a világgazdaság növekedése lassult, részben az Egyesült Államok és Kína között 15 hónapja dúló kereskedelmi háború hatására.

Jóllehet a feldolgozóipar a korábbinál jóval kisebb arányban veszi ki részét a gazdaságból, bizonyos jelek azt mutatják, hogy az ipar recessziója átterjedt a szolgáltatási szektorra. Bár eddig korlátozott mértékű volt a hatás, egyre többen tartanak attól, hogy a helyzet romolhat, ha az Egyesült Államok és Kína nem jut megállapodásra vagy legalább nem csökkenti a feszültséget.

Az eltérő módszertannal dolgozó IHS Markit londoni gazdaságkutató intézet szintén kedden tette közzé az amerikai feldolgozóipar BMI-adatai. Bár a Markit beszerzésimenedzser-indexének értéke az augusztusi 50,3 pontról 51,1 pontra, öthavi csúcsra emelkedett, így is az utóbbi évtized legrosszabb negyedévét tudhatja maga mögött az amerikai gyáripar, és egyelőre nem világos, hogy a romló trend megáll-e a negyedik negyedévben.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések