Hirdessen itt

Elkezdődött a törvényhozási választás a németországi Türingiában

Elkezdődött vasárnap reggel a tartományi törvényhozási (Landtag-) választás a németországi Türingiában.
A választáson 1,7 millióan vehetnek részt. A szavazóhelyiségből távozó választók nyilatkozatai alapján végzett reprezentatív felmérések (exit poll) közvetlenül a 18 órai urnazárás után jelennek meg, az előzetes hivatalos végeredmény késő estére várható.

A felmérések alapján szoros eredmény valószínű, és a pártok állásfoglalásai alapján rendkívül nehezen lehet majd kormányt alakítani az egykori Német Demokratikus Köztársaság (NDK) területén fekvő tartományban.

A legtöbb szavazatot a legnagyobb eddigi kormánypárt, a posztkommunista Baloldal (Die Linke) kaphatja meg, de nem biztos, hogy Bodo Ramelow miniszterelnök az eddigi partnerekkel, a Német Szociáldemokrata Párttal (SPD) és a Zöldekkel folytathatja munkáját.

A Baloldal a szavazatok 28-29 százalékára számíthat. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) a voksok 24-26 százalékát gyűjtheti össze. A CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) lehet a harmadik számú erő az erfurti Landtagban, 21-23 százalék körüli választási eredménnyel.

A három nagy párt mellett legalább két kisebb párt is képviseletet szerezhet a tartományi gyűlésben. Az SPD a szavazatok 7-8 százalékát gyűjtheti össze, a Zöldek 7 százalékos eredményre számíthatnak, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) az 5 százalékos bejutási küszöbön áll a felmérések szerint.

A kormányalakítás ennyire szoros eredmény mellett azért lehet nehéz, mert a CDU nem hajlandó a közös kormányzásra a Baloldallal, az AfD-vel pedig egyik párt sem hajlandó együttműködni.

A 16 német tartomány között Türingia az egyetlen, amelyben az egykori Német Szocialista Egységpárt (NSZEP) utódszervezete és nyugati baloldali csoportok egyesülésével létrejött Baloldal politikusa a kormányfő. Bodo Ramelow 2014-ben megalakított kormányának tevékenysége eredményesnek mondható, a 2,1 millió lakosú tartományban csökkent a munkanélküliség, emelkedtek a bérek, és tovább haladt előre a volt az NDK-s gazdaság romjain elindított modernizáció, amely számos településen a megelőző években is igen sikeres volt. Így például Jéna az optikai ipar nemzetközi kisugárzású központja - a világhírű Carl Zeiss Jena és a Jenoptik székhelye -, Eisenachban pedig, ahol egykor a Wartburg autógyár működött, az Opel üzemeltet autógyárat.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések