Ne tartogasd az ünnepi pillanatokra! Az omlós, klasszikus linzertészta a mennyei diókrémes töltelékkel még ellenállhatatlanabb.
Az őszben az az egyik legjobb, hogy ilyen csodás pitéket készíthetsz. A klasszikus linzertésztába még dió és fahéj is kerül. A főzött házi krémnek pedig nincs párja. Speciális kosárforma híján a muffinsütő mélyedéseiben is megsütheted a tésztát. Amennyiben szereted a rumot, feldobhatod vele a krémet.
Hozzávalók:
A tésztához
26 dkg liszt
10 dkg cukor
4 dkg dió
20 dkg vaj
2 db tojássárgája
1 csomag vaníliás cukor
1 mokkáskanál fahéj
A krémhez
25 dkg darált dió
20 dkg vaj
15 dkg cukor
2 dl tej
1 evőkanál liszt
1 teáskanál fahéj
Elkészítés:
A lisztet öntsd egy tálba, és morzsold össze a hideg, kis darabokra vágott vajjal. Add hozzá a tojást, a vaníliás cukrot, a cukrot, a fahéjat és a diót, majd gyors mozdulatokkal gyúrd össze a tésztát. Letakarva tedd a hűtőbe legalább 20 percre.
Addig készítsd el a krémet. A tejet öntsd egy lábosba, és forrald fel. Húzd le a tűzről, majd tedd hozzá a lisztet, a darált diót, a fahéjat, és kevergetve főzd sűrűre pár perc alatt. A vajat habosítsd a cukorral, és keverd össze a kihűlt diós masszával.
Pihentetés után a kosárformákat vékonyan béleld ki a tésztával. Villával szurkáld meg több helyen, majd süsd meg 180 fokon körülbelül 15 perc alatt. Amikor langyosra hűl, szedd ki a formákból. Ezt követően kanalazd bele a krémet, és már fogyaszthatod is.
0 Megjegyzések