A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Atkins vagy ketogén? Ez a különbség a két diéta között

Mindkét diétának világszerte több millió követője van.
Az elmúlt években az Atkins-diéta, illetve a ketogén étrend nagyon népszerű lett a fogyókúrázók körében. A kettő sokban egyezik, de mi a különbség köztük, hogyan fogyhatsz velük, és milyen nem várt kockázatokat rejthetnek magukban? Többek között ezeket a kérdéseket járjuk körbe.

A szénhidrátszegény táplálkozás mostanában nagyon divatos, hiszen gyorsan lehet fogyni vele. Az említett két diéta azonban szinte a teljes megvonáson alapul, mondhatni, az extremitás felé megy.

Az Atkins-diéta

Robert C. Atkins szívgyógyász nevével fémjelzett szénhidrátszegény diétának világszerte több millió követője van. Szerinte a szénhidrátok felelősek minden elhízásért függetlenül attól, hogy az egyszerűbb vagy összetettebb fajtákról van szó. A sikeres fogyáshoz elsősorban ezek mennyiségét kell három lépésben csökkenteni: az első, kéthetes szakaszban csak 20 gramm szénhidrát bevitele engedélyezett, a második szakaszban 30 gramm.

A harmadik szakasz lényege, hogy 4-6 héten keresztül 10 grammal növeljük a szénhidrátbevitelt egészen napi 40-70 grammig, amikor is beáll az "Atkins-féle szénhidrát-egyenlőség", tehát az az állapot, amikor annyi szénhidrátot fogyasztasz, amennyit szervezeted fel is használ. Ez 40-120 gramm közé esik, ettől viszont a nagy családi ünnepségek alkalmával sem lehet eltérni.
Bár a szénhidrátbevitel tekintetében elég szigorú megkötései vannak ennek a speciális fogyókúrának, egyáltalán nem tiltja a zsíros ételek, húsok, gyümölcsök fogyasztását. Még egy fontos alapelvet javasol betartani az első szakaszban: a napi 1,8 liternyi folyadékbevitel során a kávé és a tea legyen koffeinmentes.

Az Atkins-diéta esetében az energiabevitel aránya a következőképpen alakul: 60% zsír, 30% fehérje és 10% szénhidrát.

A ketogén étrend

A ketogén a magas zsírtartalmú, alacsony szénhidráttartalmú diétákhoz tartozik, azonban ezt elsősorban az epilepsziás betegek, főként gyerekek kezelésére fejlesztették ki. A diéta a szénhidrátok megvonásával arra kényszeríti a szervezetet, hogy zsírokból fedezze energiaigényét. A máj a zsírokat zsírsavakká és ketonokká bontja le, hogy energiát nyerjen - és ezzel elindul a fogyás. A vér és az agy magas energiaszintje, ketonszintje - ketózis - pedig hozzájárul az epilepsziás rohamok gyakoriságának csökkentéséhez.
Ennél a diétánál a cukor szigorúan kizárt, éppúgy, ahogy a liszt és a legtöbb gyümölcs, zöldség is. Fehérje és zsír viszont majdhogynem korlátozás nélkül fogyasztható. A napi energiabevitel 75-90%-a zsírból, 6-20% fehérjéből és 5% szénhidrátból áll. Ilyen diéta mellett a vér átlagos ketonszintje megugrik.

Az arányokon kívül jelentős különbség a kettő között, hogy amíg az Atkins fokozatosan emeli a szénhidrát mennyiségét, addig a ketogén diéta a 4:1:1 arányt tartja mindvégig szem előtt. Ez azt jelenti, hogy 4 egység zsiradékra 1-1 egység szénhidrát és fehérje jut, és ez így van a diéta alatt végig.

Kockázatok

Az Atkins-diéta egyik népszerűségének oka, hogy amellett, hogy gyors és látványos fogyást ígér, elhiteti az emberekkel: azok az ételek, amelyek a korábban népszerű fogyókúrákban tilosak voltak, vagy csak mértékkel fogyaszthatók, itt szinte korlátlanul ehetőek. Ennél a diétánál azonban a kiegyensúlyozott táplálkozási ajánlások szerinti 55-15-30%-os szénhidrát-fehérje-zsír arány teljesen felborul, hosszú távon komoly egészségkárosodást okozhat, szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet.

Szerelem első látásra karkötő

A szerelem első látásra karkötő, a rózsa és az igazgyöngy egymásra fűzése által a szerelem megérkezését vonzza be.



A ketogén diéta is gyors és látványos súlycsökkenést ígér. Kockázata, hogy a megemelt zsírbevitellel járó étrenddel a zsírok a belső szervekre rakódhatnak: súlyos esetben a máj vagy más létfontosságú zsigerek elzsírosodásához vezethet, és számos negatív következménye van a szív- és érrendszerre. Az alacsony rostbevitelnek nem csak székrekedés lehet a vége, hosszabb távon komolyabb gondokhoz vezethet.

Mindkét diéta esetében a glükóz hiánya jelentős zavart okoz az izomműködésben, az agyi funkciókban és a vegetatív idegrendszer működésében.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések