A hajdúszoboszlói országos hírportál! Tesztüzemmód!

Pillekönnyű mákos tekercsek: szétomlik a szádban az isteni édesség

Olyan csábítóak a tányéron sorakozó, messziről illatozó mákos falatok, hogy egyik sütit kapkodod majd a másik után.
Sehol nem készítenek annyi mákos sütit, mint nálunk. Az apró, fekete szemek a puha, foszlós kelt tésztába is kiválóak. A házias falatokkal rengeteg dicséretet bezsebelhetsz. Ezzel a tésztával nagyon könnyű dolgozni, és gyorsan, pár perc alatt összeáll. A süti bármilyen formájú lehet, talán tekercseket a legkönnyebb készíteni.

Hozzávalók 24 darabhoz:
    50 dkg liszt
    3 dkg élesztő
    3 dl tej
    1.5 dl étolaj
    1 só
    vaníliás cukor
    1 teáskanál cukor

A töltelékhez
    25 dkg mák
    4 evőkanál cukor
    1 dl tej
    1 csomag vaníliás cukor

A tetejére
    1 db tojás

Elkészítés:
A tejet langyosítsd meg, keverd hozzá a cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Pihentesd 10 percig, amíg felfut, tehát jól megemelkedik. A lisztet szitáld egy tálba, keverd össze sóval, majd add hozzá az olajat és az élesztőt. Gyúrd addig, amíg  elválik az edénytől. Letakarva, meleg helyen keleszd fél órát.

Közben készítsd el a tölteléket. A kétféle cukrot forrald fel a tejjel, majd húzd le a tűzről. Keverd hozzá a mákot, és hűtsd ki.

Pihentetés után a tésztát rakd át gyúródeszkára, és oszd három cipóra. Egyenként nyújtsd akkora körré, mint a lapos tányér, és vágd mindegyiket nyolc cikkre. A háromszög szélesebb oldalára kanalazz mákos tölteléket, majd tekerd fel. A tetejét kend meg felvert tojással, és sorakoztasd a falatokat sütőpapírral bélelt tepsibe. Süsd meg 180 fokon szép aranysárgára 20-25 perc alatt. Még forrón szórd meg porcukorral.

0 Megjegyzések

Hirdetés