A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Megváltozhat a magyar alma íze

A klímaváltozás a legtöbb almafajta ízére is kihat, hatására kevésbé savas, de sokkal édesebb gyümölcsök fejlődhetnek. 
Rengeteg negatív hatása van a klímaváltozásnak a mezőgazdaságra, és ez alól az almatermesztés sem kivétel - írja az agroinform.hu. A változás megnehezíti majd a termesztők helyzetét, az ősztől tavaszig tartó időszakban ugyanis a levegő magasabb hőmérséklete és páratartalma kedvez a gombakártevők szaporodásának, ami jelentős terméscsökkentő hatással járhat.

A leggyakoribb és legveszélyesebb gombabetegség, a varasodás valamennyi almatermesztő országban jelentős károkat okoz, emellett a melegebb és nedvesebb tavaszi időjárás miatt a penész megjelenésének és a tűzelhalás gyakoriságának növekedésével is számolni kell.  Ugyanakkor a felmelegedés kihat valamennyi almafajta ízére is, és általában csökkenti azok savasságát, cukortartalmát pedig növeli, bár ennek bizonyos fajták esetében értéknövelő hatása lehet.

Mi mindenre jó az alma?

Napi egy alma az orvost távol tartja - nem véletlenül született meg ez a közmondás. Ennek a gyümölcsnek számos, az egészségre jótékony hatása van. Ráadásul még a házi szépségápolásnál is többféle módon bevethetjük. 

Fokozza a bőr ragyogását

Érdemes kipróbálni egy házi készítésű zöldalmás maszkot, mert táplálja a bőrt, a gyümölcsben lévő savak pedig segíthetnek kisimítani az apróbb ráncokat. Turmixoljunk össze egy felaprított zöldalmát fél csésze fehér szőlővel és 1/4 csésze aloe verával addig, míg sűrű pasztát nem kapunk. Kenjük fel az arcra, a nyakra és a dekoltázsra, és negyed óra múlva öblítsük le meleg vízzel.

Segít a légzésben

Az almát a legjobb hámozatlanul fogyasztani, mert a héja tele van a quercetin nevű antioxidánssal, ami védi a tüdőt a méreganyagoktól. Egy brit tanulmány szerint azoknak, akik hetente megesznek legalább öt almát, jobban működik a tüdejük és a légzésük. Ha minden nap almát vagy tízórait uzsonnázunk, akkor sokat tehetünk a légzőrendszerünk egészségéért.

Megújítja a fejbőrt

A korpásodás és a fejbőr hámlása ellen nagyon jól használható az almaecet, amely segíthet elpusztítani a korpásodást okozó baktériumokat. Hajmosás után masszírozzunk néhány evőkanál almaecetet a nedves fejbőrbe, hagyjuk hatni egy percig, majd mossuk le. Ezután szárítsunk hajat a szokásos módon: nem csak a fejbőr viszketése fog megszűnni, de a hajunk is szebb, és fényesebb lesz.

Édesítőszernek is jó

Ha a süteményekben, tortákban a vaj vagy olaj felét édesítetlen almaszószra cseréljük, finomabb, puhább és kalóriaszegényebb süteményt kapunk, amihez ráadásul még egy jó adag egészséges, emésztést könnyítő rostot is hozzáadunk így.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések