A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kiadós esővel és széllel érkezik a hidegfront: a hétvégére elsöpri a napsütéses, nyári időt

Ősziesen, az átlagosnál kissé hűvösebb idővel indul a következő hét. 
Hétvégén véget ér a nyárias ősz, egy hidegfront éri el országunkat. Hétvégén gyakran lesz erősen felhős az ég fölöttünk, a napos időszakok ritkábbak lesznek.

Többfelé és több alkalommal kell esőre, záporra, zivatarra számítani.

Péntektől nyugat felől egy hullámzó hidegfront éri el hazánkat, vasárnap és hétfőn pedig egy mediterrán ciklon alakítja majd időjárásunkat. Ezért nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, de a középső és keleti országrészben még több órás szűrt napsütésre lehet számítani. Eső, zápor elsősorban nyugaton fordulhat elő. Többfelé feltámad az északi-északkeleti szél, nyugaton és északkeleten erős lökések is lehetnek. Nyugaton 19-22, máshol még 23 és 29 fok között alakul a csúcshőmérséklet, a legmelegebb a Dél-Alföldön lesz.

Szombaton több helyen, vasárnap főként a középső és keleti tájakon döröghet az ég. Az intenzívebb gócokat kiadós csapadék és erős szél kísérheti, ettől függetlenül is többfelé lesz élénk a légmozgás, keleten inkább déli, míg a Dunántúlon északnyugati irányból. Az éjszakák a sok felhőnek köszönhetően enyhébbek lesznek, a csúcshőmérséklet viszont visszaesik: az ország nagy részén mind szombaton, mind vasárnap 18-24 fok közötti maximumokat mérhetünk, keleten, délkeleten viszont továbbra is mutathatnak 25-27 fokot a hőmérők.

Esősen indul a következő hét, hétfőn a mediterrán ciklon térségünk fölé helyeződik, kezdetben sokfelé, majd egyre inkább az ország északkeleti, keleti felén eshet, több helyen kiadós mennyiségben. A középső és keleti tájakon továbbra is lehetnek zivatarok. A délies szél keleten is nyugatira, északnyugatira fordul, többfelé erős, néhol viharos lehet. Ősziesen hűvös időben lesz részünk, délután mindössze 17-22 fokra készülhetünk, ennél valamivel melegebb a Tiszántúl keleti felén lehet.

Keddre csökken a csapadékhajlam, a legtöbb helyen kisüt a nap, mérséklődik a légmozgás, csupán északon, északkeleten és nyugaton lehetnek élénkebb széllökések. Az átlagosnál kissé hűvösebb időre, délután 18-23 fokra számíthatunk - írta az Időkép.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések