A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A világsajtóban is téma Orbán Viktor gyermekvállalással kapcsolatos beszéde: a Guardian címlapon hozza

A brit lap szerint a miniszterelnök a „szaporodás, nem bevándorlás” irányelv pártolója.
Amint arról korábban beszámoltunk, a család fontosságát, a "család az első" elv lényegességét és a demográfiai problémák megoldásának szükségességét hangsúlyozták a meghívott európai vezetők - köztük Orbán Viktor miniszterelnök - a III. Budapesti Demográfiai Csúcson.
"Ha nincsenek családok és gyermekek, akkor egy nemzeti közösség el tud tűnni, ha pedig egy nemzet eltűnik, valami pótolhatatlan tűnik el a világból"

- jelentette ki az államfő.

Szavaira az Egyesült Királyság egyik legjelentősebb napilapja, a The Guardian is felfigyelt és a vezető hírek között hozta le azokat.

A lap szerint Orbán Viktor a "szaporodás, nem bevándorlás" irányelv pártolója és politikája egy szélsőjobboldali teóriára emlékeztette őket.

Szaporodás vagy kihalás: ez a közép-európai vezetők üzenete országaik zsugorodó népességére vonatkozóan, mivel a térség nagy részében a jobboldali kormányok "család az első" politikája a gyermekvállalást szeretné ösztönözni - írták.

Hangsúlyozták továbbá a miniszterelnök azon kijelentését, miszerint elképzelhető, hogy Magyarország alig tízmilliós népessége egyszerűen eltűnhet az alacsony születési arányok és a magyarok kivándorlása miatt az EU többi tagországába.
"Nem nehéz elképzelni, hogy előbb-utóbb lesz egy utolsó ember, akinek le kell kapcsolnia a villanyt, vagyis el lehet fogyni"

- mutatott rá Orbán Viktor a konferencia nyitónapján, csütörtökön.

Az oldal szerint Orbán Viktor az elmúlt években a menekült- és a migrációellenes érzelmekre alapozta politikáját. És bár más európai politikusok a globális migrációban láthatják a megoldást a helyzetre, ő határozottan elutasítja ezt.
"Ha Európában a jövőben nem európaiak élnek majd, és mi ezt elfogadjuk, akkor lakosságcseréről beszélünk, az európaiakat cseréljük le másokra. Európában pedig vannak olyan politikai erők, akik ezt meg szeretnék tenni bizonyos ideológiai vagy egyéb okok miatt."

A Guardian kiemeli többek között azt is, ahogy a csúcstalálkozó egyik tiszteletbeli vendége, Tony Abbott volt ausztrál miniszterelnök tiszteletét fejezte ki, amiért Orbán Viktorban megvan az a politikai bátorság, hogy szembe szálljon a politikai korrektséggel.

Abbott szerint a kihaló népesség, nem pedig az éghajlatváltozás jelenti a legnagyobb veszélyt a nyugati civilizációra.

Elkeserítőnek tartja, hogy egyre kevesebb gyermeket vállalunk Európában, példaként hozta Meghan Markle-t és Harry herceget, akik maximum két gyermeket terveznek a "környezetre gyakorolt hatások" miatt.
"Ha kevesebb gyermek él a nyugati országokban, az aligha javít az éghajlaton, ha közben oly sok gyermek születik máshol"

- mondta Abbott.

A The Guardian az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkárának szavait is idézte, mivel szerintük a budapesti csúcstalálkozó nyitó reggelén a domináns téma a világ más részein növekvő népességtől való félelem volt, annak ellenére, hogy sok fejlődő országból érkeztek vendégek.
"Ma a nyugati világban sehol nem születik elegendő gyermek, Európa az üres bölcsők kontinensévé vált, míg Afrika és Ázsia országait a népességnövekedés állítja kihívások elé"

– mondta Novák Katalin, aki később tagadta, hogy például a babaváró hitel által nyomást helyeztek volna a családalapításon gondolkodó nőkre.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések