Az orosz konyhaművészet egyik remeke a tejfölös, gombás mártással készülő, omlós marhahús. Megnyalod utána mind a tíz ujjadat.
Ismered a Stroganoff-bélszín történetét? A szaftos, ízletes fogás nevét gróf Alexander Grigorievich Stroganoffról kapta, neki készítette el először Andre Dupont francia szakács. A recept már egy 1861-ben megjelent szakácskönyvben is megtalálható. Azóta világszerte ismert lett. A szaftos egytálétel készülhet szűzpecsenyéből és csirkemellből is. Az eredeti receptben nem szerepel uborka, de bátran tehetsz hozzá.
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg bélszín
25 dkg gomba
1 db vöröshagyma
1 teáskanál mustár
3 dl tejföl
1 evőkanál liszt
0.5 dl bor
2 teáskanál vaj
só
bors
Elkészítés:
A bélszínt mosd meg, csepegtesd le róla a nedvességet, és kicsit klopfold ki. Vágd vékony, kisujjnyi nagyságú csíkokra, majd sózd, borsozd ízlés szerint, és forgasd össze a liszttel. Egy serpenyőben olvaszd meg a vajat, és dinszteld meg benne az apróra vágott vöröshagymát.
Rakd hozzá a bélszínt, és kevergesd fehéredésig. Tedd hozzá a megtisztított, feldarabolt gombát is. Pirítsd egy-két percig, majd locsold meg a borral, és párold 10 percig. Ha szeretnél, rakhatsz hozzá uborkát is. Amikor a hús és a gomba már puha, öntsd hozzá a mustárral elkevert tejfölt. Forrald össze, tálaláskor még petrezselyemmel is megszórhatod.
0 Megjegyzések