A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Illatos almás tekercs kelt tésztából: mázzal, fahéjjal ellenállhatatlan

A fantasztikusan puha fahéjas-almás tekercs tökéletes őszi sütemény, ami másnaposan sem okoz csalódást.
Ha az almás sütiket és a klasszikus fahéjas csigákat is szereted, miért ne ötvöznéd a kettőt? Ideális egy tartalmas leves után, illetve tízóraira. Bátran fogj hozzá akkor is, ha eddig nem nagyon próbálkoztál kelt tésztával. A tekercseket akár muffinsütőben is megsütheted. Fontos, hogy a tésztát hagyd kétszer megkelni. 

Hozzávalók:

A TÉSZTÁHOZ
50 dkg liszt
8 dkg vaj
2.5 dl tej
2.5 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
1 db tojássárgája
1 csipet só

A TÖLTELÉKHEZ
5 db alma
2 teáskanál fahéj
2 teáskanál citormlé
2 csomag vaníliás cukor

A MÁZHOZ
0.5 bögre víz
0.5 bögre cukor
1 teáskanál liszt
1 teáskanál fahéj
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

A tésztához a tejet langyosítsd meg, morzsold bele az élesztőt, add hozzá a kristálycukrot. Pihentesd körülbelül 10 percig, amíg jól megemelkedik, és habos lesz. A lisztet szitáld egy tálba, tedd hozzá a sót, a megkelt élesztőt, a vajat, és üsd hozzá a tojást. Dagaszd meg a tésztát. Amikor összeáll, lejön a kezedről és az edény széléről, formázz belőle cipót, takard le, és keleszd meleg helyen.

Közben az almát hámozd meg, távolítsd el a magházat, és vágd vékony szeletekre, vagy reszeld le. Locsold meg a citrom levével. A  fahéjat keverd össze a vaníliás cukorral.

A duplájára emelkedett tésztát oszd két részre, és nyújtsd ki téglalap alakúra. Rakd rá az almás tölteléket, szórd meg a fahéjas keverékkel, és csavard fel. Vágd másfél-két centis szeletekre, majd a tekercseket rendezd sütőpapírral bélelt tepsibe. Hagyj nagyobb távolságokat a csigák között, mert tovább fognak nőni. Pihentesd még 20 percig, majd told forró sütőbe. Süsd meg 180 fokon körülbelül 30 perc alatt. 

A mázhoz a cukrot, a vizet, a lisztet, a fahéjat és a vaníliás cukrot szórd egy lábosba. Kevergetve, kis lángon főzd addig, amíg homogén, sűrű masszát nem kapsz. Húzd le a tűzről, majd amikor kicsit hűl, locsold meg vele a tekercseket. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések