A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hagyományos hajdúsági bográcsételek, amiket meg kell kóstolni!

Egyre jobb idő van szerencsére, így végre kimozdulhatunk a szabadba, és előkerülhetnek a bográcskellékek is! Éppen ezért most megmutatom nektek a legjobb hajdúsági hagyományos bográcsételeket, remélem, hogy mindegyiket szeretni fogjátok! 
Miért jobb a bográcsban készült étel?

A szabadban főzés élménye mindig is más volt, mint a tűzhelyen főzésé, leginkább azért, mert bográcsozás közben kialakulhat a közösségi alkotás. Ráadásul a bográcsban készült ételek íze sokkal ízesebb, gazdagabb, mivel azokba belefő a füst és a tüzelés által felszabaduló aromák nagy része. Ha keményfát használunk a bográcsban készült étel elkészítéséhez, akkor az étel a hasznát tűzifa fajtájától függő, jellegzetes füstös ízt kap – legtöbben az akácfát javasolják tűzifának, bográcsos ételek elkészítéséhez.

A hajdúsági ételek hagyományai

A hajdúsági paraszt családok legfontosabb táplálékai a gabonából, hüvelyesekből készült ételek és a kenyér volt, de a helyi viszonyokhoz alkalmazkodva számos szabadtéri étel született a pusztákon és a tanyákon. Sokszor készítettek öreg-, vagy vastagételt, ami gyorsan elűzte az éhséget, telítette a gyomrot, és erőt adott a munka folytatásához. Az egyik leghíresebb öregétel a slambuc és a lebbencsleves, ami Debrecen környékén még ma is főfogásnak számít.

A pusztai embereknek régebben nem is volt lehetőségük arra, hogy vacsorát készítsenek a szabad ég alatt, ezért minden alkalommal a bográcshoz kellett nyúlni. A gulyások, a csikósok ritkán ettek húsételt, a hortobágyi emberek kedvelt ételévé a slambuc vált. Azért van még pár étel, amit szerettek és ma is készítenek a Hajdúságban, ezeket mutatjuk most meg nektek, természetesen recepttel! 

Lebbencsleves

Hozzávalók: 15 dkg lebbencstészta, 5 dkg füstölt szalonna, 40 dkg burgonya, kis fej hagyma, pirospaprika, zöldpetrezselyem.

Elkészítés: A szalonnát apró kockára vágva kisütjük. Utána a zsírt leszűrjük, benne zsemleszínűre pirítjuk az összetördelt lebbencstésztát és az apróra vágott hagymát, majd rászórjuk – tűzről levéve – a pirospaprikát. Felengedjük meleg vízzel, sóval ízesítjük és nagyon lassú tűznél a burgonyával együtt megfőzzük. Zöldpetrezselymet, nyáron egy paradicsomot teszünk bele. Amikor a leves kész, tálalás előtt beletesszük a megpirított szalonnakockákat. A következő oldalon további ételek várnak! 

Slambuc

A slambuc egy tésztából és krumpliból készülő, szalonnával ízesített pásztorétel. Bográcsban főzik, ha nem bográcsban készítik, akkor nem nevezhető slambucnak. A slambuc hajdú-bihari tájjellegű étel, valószínűleg a Hortobágyon készíthették először. A Hortobágyon kívül a megye többi részén is ismerik és készítik (pl. Hajdúszoboszlón, Hajdúböszörményben, Derecskén, Konyáron, Sárrétudvariban, Létán, Komádiban stb.).

Az ország többi részén is főznek hasonló ételeket, azokat azonban más névvel illetik és elkészítési módjuk is kisebb-nagyobb mértékben eltér. A régi, 32 lapos magyar kártya lapjainak egymásra pakolásával számolták az étel megforgatását a pásztorok. Forgatás után, amikor felszuszogott az étel, leraktak egy kártyalapot, és megforgatták ismét azt. Ahány lap, annyi forgatás szükségeltetett a "szuszóka", vagy ahogyan mindenki ismeri, a slambuc elkészüléséhez. A slambucot nem szabad összetéveszteni a krumplis tésztával, amit "igen sok helyen grenadiermarsch-nak" hívják; tőlünk kicsit nyugatabbra.

A slambuc elkészítése: a slambuc többféleképpen is készíthető, általában apróra vágott szalonnát használnak, zsiradékban lebbencstésztát pirítanak, hagymát és paprikát fonnyasztanak, pirospaprikát, majd burgonyát tesznek hozzá és vízben összefőzik. Később teszik hozzá a tésztát és a paradicsomot. Kolbásszal is gazdagítható. Tálalás előtt tepertővel szórják meg.

Angyalbögyörő

Hozzávalók: burgonya, liszt, só. Tetejére: olvasztott vaj, cukor, mák.

Elkészítés: Hajában főtt krumpli, megpucolni, átnyomni, kihűlni hagyni. Só, és annyi liszt, amennyitől jól gyúrható, nyújtható. Kisodorgatni, apróra vágni, kifőzni, olvasztott vaj, cukor, mák. Van, aki tesz bele 1 tojást is, de például, ha marad krumplipüré, abból is lehet csinálni és biztos a vaj meg a tej miatt finomabb, mintha csak simán készítjük.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések