Az aranysárga, habcsókos pite egyszerre édes és savanykás, igazi üdítő desszert. Mini formákban sütve még csábítóbb.
A
citromos pite az amerikaiak egyik nagy kedvence. Az alapja édes, omlós
tészta, amire lágy, selymes lemon curd, vagyis citromkrém kerül. A habos
réteg pedig megkoronázza a csodás édességet. Figyelj arra, hogy a
tojások fehérjét és sárgáját óvatosan válaszd szét, ha keverednek,
nehezen vered fel a habot. Meleg napokon sokkal jobban esik, mint a
vajas, nagyon krémes sütik.
Hozzávalók:
30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg cukor
2 evőkanál víz
0.5 db citrom
1 csipet só
1 teáskanál sütőpor
A töltelékhez
15 dkg cukor
15 dkg vaj
3 db tojássárgája
3 db citrom
A habhoz
6 dkg cukor
4 dkg tojásfehérje
1 teáskanál citormlé
20 dkg vaj
10 dkg cukor
2 evőkanál víz
0.5 db citrom
1 csipet só
1 teáskanál sütőpor
A töltelékhez
15 dkg cukor
15 dkg vaj
3 db tojássárgája
3 db citrom
A habhoz
6 dkg cukor
4 dkg tojásfehérje
1 teáskanál citormlé
Elkészítés:
A lisztet szitáld egy tálba, majd vegyítsd a sütőporral, a sóval, és morzsold össze a kis kockákra vágott, hideg vajjal. Ha elég morzsalékos, mehet hozzá a cukor, és reszeld hozzá a citrom héját. Végül rakj hozzá egy-két evőkanál hideg vizet. Alaposan dolgozd össze. Akkor jó, ha könnyen formázható az állaga. Csomagold folpack fóliába, és tedd fél órára a hűtőbe.A krémhez a vajat gőz felett olvaszd meg, majd add hozzá részletekben a villával felvert tojássárgákat, a cukrot, a citromok reszelt héját és a frissen facsart levét. Kevergetve, kis lángon addig főzd, amíg besűrűsödik. A habhoz a tojások fehérjét verd kemény habbá a cukorral és a citromlével.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki, és szúrj ki belőle akkora köröket, hogy ki tudd velük bélelni a muffin- vagy piteformákat. Told forró sütőbe, és süsd 10-15 percig, majd kanalazd a tésztákra a citromos krémet. A habot tedd át nyomózsákba, és formázz kis kupacokat a sütik tetejére. Told vissza a sütőbe, és süsd még körülbelül 10-15 percig. Amikor a hab elkezd színesedni, kiveheted a sütőből.
0 Megjegyzések