A körtés galette rusztikus őszi desszert sok gyümölccsel, kellemesen fűszerezve. A könnyen összeállítható tészta különlegessége, hogy hajtogatni kell.
A franciák a pitesütés nagymesterei, ők ismertették meg a világgal a galette-et is. Ez a süti bármilyen gyümölccsel elkészíthető, körtével különösen finom. Nincs szükség hozzá különleges piteformára sem. Mivel a tészta gyorsan megsül, a gyümölcsöt vágd vékony szeletekre.
Hozzávalók:
25 dkg liszt
10 dkg vaj
4 dkg cukor
1 db tojássárgája
1 csipet só
2 evőkanál víz
A TÖLTELÉKHEZ
3 db körte
1 teáskanál fahéj
2 csipet őrölt gyömbér
2 evőkanál vágott dió
A KENÉSHEZ
1 db tojásfehérje
Elkészítés:
Egy tálban keverd össze a lisztet, a sót, a cukrot, és morzsold össze a hideg, felkockázott vajjal. Amikor már elég morzsalékos, dolgozd hozzá a tojássárgáját, és adj hozzá egy-két evőkanál hideg vizet. Amikor a tészta összeáll, vedd ketté, csomagold fóliába, és tedd a hűtőbe legalább fél órára. Még egyszerűbb dolgod lesz, ha késes robotgépben dolgozod össze a tésztát.
Pihentetést követően gyúrd át, majd lisztezett felületen egyenként nyújtsd ki fél centi vastagra és kör alakúra. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, és csúsztasd rá a tésztát. Rendezd el rajta a meghámozott, felszeletelt körtét, de arra figyelj, hogy a szélén hagyj szabadon háromcentis sávot. Szórd meg a gyümölcsöt dióval, gyömbérrel és fahéjjal, majd a szélét hajtogasd vissza a töltelékre. Kend meg a tésztát villával felvert tojásfehérjével, told forró sütőbe, és süsd meg 170 fokon 20 perc alatt. Tálaláskor csorgathatsz rá mézet vagy karamellt.
0 Megjegyzések