A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Édes, puha szilvás gombóc: vaníliaöntettel és mákkal is próbáld ki

A hagyományos zsemlemorzsás bunda helyett forgasd mákos keverékbe a szilvás gombócot.
Készítsd egy kicsit másként gyermekkorod nagy kedvencét! A szilvás gombóc mákba forgatva is ellenállhatatlan. Klasszikus krumplis tésztából készül, akárcsak régen. Semmiképpen ne újkrumplit használj, és a legjobb hozzá a szétfövő burgonya. Fokozd az élvezetet házi készítésű vaníliás öntettel!

Hozzávalók:
A gombóchoz
    1 kg krumpli
    40 dkg liszt
    20 db szilva
    12 teáskanál cukor
    6 dkg zsír
    1 db tojás
    2 csipet só

A vaníliaöntethez
    5 dl tej
    5 dkg cukor
    2 db tojássárga
    2 dkg liszt
    2 dkg vaj
    2 csomag vaníliás cukor

A forgatáshoz
    15 dkg mák
    5 dkg porcukor
    2 evőkanál olaj

Elkészítés:
A krumplit főzd meg héjában, pucold meg, és rögtön törd meg. Várj, míg kihűl, majd rakd hozzá a lisztet, a tojást, a zsírt, a sót, és gyúrd össze a tésztát. Az összes lisztet ne rakd hozzá egyszerre, mert lehet, hogy nem lesz mindre szükséged. Rugalmas, lágy tésztát kell kapnod. Formázz belőle gombócot, és lisztezett felületen nyújtsd ki fél centi vastagra, majd vágd fel egyforma nagyságú négyzetekre.

A szilvákat magozd ki, rakj egy gyümölcsöt mindegyik tésztalap közepére, majd hintsd meg egy-egy teáskanál cukorral. A négy sarkánál fogva csippentsd össze a tésztát, és formázz belőle gombócot.
Egy nagy lábosban forralj vizet, amikor lobog, rakd bele a tésztát, és főzd közepes lángon. Amikor feljönnek a gombócok a víz tetejére, főzd még egy-két percig, majd szedd ki szűrőkanállal. A gombócokat forgasd meleg olajba, majd a cukorral vegyített, darált mákba.

A vaníliaöntethez a tojássárgákat dolgozd csomómentesre a liszttel, a cukorral és egy deci tejjel. A maradék tejet kezdd melegíteni, keverd hozzá a vaníliás cukrot, majd részletekben a tojásos elegyet. Főzd addig, amíg besűrűsödik, közben folyamatosan kavard. Húzd le a tűzről, majd mehet hozzá a vaj. Kínáld az öntetet a gombócokhoz.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések